Irmgard Furchner era secretària i mecanògrafa al camp de concentració de Stutthof entre 1943 i 1945. Aleshores tenia tan sols 18 anys i va contribuir a l'assassinat d'11.412 persones durant l'Holocaust. L'àvia nazi, que ara té 96 anys, havia de declarar per la seva complicitat en el genocidi aquest dijous, però va fugir de la ciutat. La van trobar i arrestar hores després a Hamburg, a 30 quilòmetres de la seva residència.

Còmplice de milers d'assassinats

Irmgard Furchner va ser taquígrafa del comandant del centre i la seva mà dreta entre 1943 i 1945. Era doncs l'encarregada de transcriure les ordres d'execució. Per això està acusada de ser còmplice de més d'11.000 assassinats.

La dona ha defensat que res va tenir que veure amb la masacre malgrat que veia tot l'enclavament des de la finestra del seu despatx, i que no va tenir elecció.

Irmgard Furchner / RRSS

Irmgard Furchner / RRSS

El judici estava previst per aquest dijous però l'acusada no va aparèixer. Era una bona oportunitat per defensar-se però va agafar un taxi i se'n va anar de la ciutat, segons mitjans locals.

La fugida es va frustrar a Hamburg. L'acusada va ser arrestada i el judici se celebrarà en uns dies. Un tribunal especial per a joves portarà el cas -Furchner tenia 18 anys quan va estar a Stutthof-.

Teatret macabre i genocidi a Stutthof

Segons explica l'historiador Stefan Hördler a 'Ordnung und Inferno', recull ABC, al camp de concentració nazi de Stutthof, ubicat a Danzig, s'hi formava un  teatret abans d'assassinar els reus. Un SS disfressat de metge rebia els presoners, els preguntava el seu nom i els convidava a recolzar l'esquena a la paret per prendre'ls mesures. Quan la víctima estava preparada, d'una trapa oculta sortia la punta d'un fusell i disparaven els reus a traïció. Després es transportaven el cadàvers al crematori. 

Irmgard Furchner / RRSS

Irmgard Furchner al camp de concentració de Stutthof / RRSS

Al 1943 es va incloure el camp en la denominada 'Solució Final'. Això implicava el genocidi en massa de jueus. En tres anys els nazis van matar més de 60.000 persones a Stutthof.

Irmgard Furchner va contreure matrimoni amb el 'SS-Oberscharführer' Heinz Furchtsam, 19 anys major que ella i company de feina al camp de concentració.

Camp de concentració de Stutthof / RRSS

Camp de concentració de Stutthof / RRSS

Després de la caiguda de Hitler, la parella va escapar i va amagar el seu passat. Van adoptar un nou cognom i emparats per l'anonimat van eludir la justícia aliada i van comprar un apartament a Schleswig. Segons ABC, allà van estar des de 1960 fins a 1972, quan Heinz va morir. Furchner es va mudar anys després a una residència per gent gran en la que encara s'allotja. Als seus 96 anys sembla que no podrà esquivar més la gravíssima acusació de ser còmplice de la mort de més d'11.000 persones en un camp de concentració nazi.