Salvament Marítim ha salvat la vida de Laurent Camprubi, un navegant francès el vaixell del qual va bolcar i va naufragar entre les Illes Sisargas i Malpica (la Corunya, Galícia), una zona coneguda com a Costa de la Mort. No obstant això, el mariner francès no va voler donar la raó a aquestes ferotges aigües gallegues i, contra tot pronòstic, va sobreviure durant 16 hores semisubmergit sota el casc del seu vaixell, fins que els equips de Salvament Marítim el van localitzar i van rescatar. El succés va tenir lloc dimarts passat, 2 d'agost, al voltant de les 20:30 hores de la tarda; el rescat es va produir l'endemà, després de les 16 hores més dures i fosques que Camprubi mai no ha viscut.

L'accident va succeir en 15 segons

Existeixen històries de supervivència dignes d'emmarcar, i la de Laurent Camprubi, navegant francès de 62 anys que participava en una regata solitària, és una d'elles. Dimarts passat 2 agost, a prop de les 20:30 de la tarda i en el que ell explica que va succeir molt de pressa, "en tot just 15 segons", la seva vida va estar a punt de canviar per sempre. Camprubi, a bord del seu vaixell, un veler de dotze metres d'eslora anomenat Jeanne Solo Sailor, havia salpat diumenge passat des de Lisboa en un concurs conegut com la "Ruta del Rom", i quan estava a unes 14 milles (uns 22 quilòmetres) de les Islas Sisargas es va adonar que havia perdut una peça clau que dona estabilitat i empenta a l'embarcació. En només 15 segons, en els quals el mariner francès va provar d'evitar el desastre, el vaixell es va inclinar i va tombar, quedant-se amb el casc a l'aire i Camprubi, atrapat sota.

Laurent Camprubi va sobreviure a l'aigua durant 16 hores amb tot just 30 centímetres d'espai per respirar

Les següents 16 hores, Camprubi les va passar al seu vaixell, concretament, sota d'aquest. L'efecte "campana humida" va provocar una bombolla d'aire en els 30 o 40 centímetres que hi havia d'espai entre el vaixell i l'aigua, gràcies als quals el mariner francès va poder resistir i va esperar pacientment el seu rescat. Afortunadament, Camprubi va tenir temps d'activar la balisa d'emergència, el senyal de la qual va arribar fins als efectius de Salvament Marítim de Finisterre.

Mentre Camprubi aguantava sota del seu vaixell, Salvament Marítim de Finisterre feia l'impossible per rescatar-lo

El senyal de socors emès per l'embarcació va arribar a l'estació de Salvament Marítim de Finisterre, que immediatament va posar fil a l'agulla per acudir al rescat d'aquest francès de 62 anys expert en el mar. No obstant això, les tasques de rescat es van dificultar, ja que segons relaten els rescatistes, aquella nit hi havia "molt mala mar", amb un onatge molt fort i un vent d'uns 25 nusos (equivalent a 46 quilòmetres per hora).

L'helicòpter va localitzar l'embarcació i Camprubi, des de sota d'aquesta, va començar a donar cops, però a causa de les males condicions meterologicas, els serveis de rescat no van poder apropar-se a l'embarcació. "En aquell moment, em vaig adonar que havia de sobreviure a la nit allà dins, però hi havia molt onatge i molt poc espai per sobreviure, però havia de sobreviure per a la meva família. I sabia que tenia uns homes fantàstics que anaven a fer una feina increïble", va declarar Camprubi a EFE. Finalment, després d'aquelles llargues 16 hores, Salvament Marítim va aconseguir rescatar reeixidament Camprubi, que ja es troba sa i estalvi. El moment en què rescaten el francès ha quedat gravat i passarà a la posteritat, almenys, per a Camprubi i tots els membres de Salvament Marítim que han participat en la gesta.