Macabre aniversari i tiroteig a Texas. Un noi de 18 anys que acabava de complir aquesta edat, que molts cops separa l’edat de menor de l’edat adulta, ha matat aquesta matinada almenys dinou nens i dos professors en un col·legi de primària a la localitat d’Uvalde, als Estats Units. La policia ha pogut abatre el tirador. El Departament de Seguretat Pública de Texas ha confirmat la tràgica xifra: 19 nens i dos adults, professor del centre, van perdre la vida al tiroteig al centre Robb Elementary School d'Uvalde. Abans del tiroteig, el jove va disparar contra la seva àvia, a casa seva.

Segons les primeres informacions policials, el pistoler, Salvador Ramos, de 18 anys, va entrar amb una pistola, i possiblement amb un rifle, cap a les 11.37 hora local (16.37 hora GMT) al col·legi d'Uvalde. El jove, resident a Uvalde, va deixar el seu vehicle fora de l'escola i ja a dins "va disparar i va matar de manera horrible i incomprensiblement dinou estudiants i un professor", de acord amb un primer recompte de víctimes. El centre sanitari Uvalde Memorial Hospital va apuntar en un comunicat a Facebook que hi ha tretze ferits que van ser traslladats a les seves instal·lacions en ambulàncies o autobusos, mentre que dues de les víctimes mortals ja havien mort en arribar a l'hospital.

El pla de Salvador Ramos

Ramos era nord-americà i estudiant de l’institut de secundària d’Uvalde, on residia. Segons dades del diari The New York Times, el centre on el pistoler va entrar i causar el pànic, el 90% dels alumnes són llatins. Per part seva, el cap de Policia del Districte Escolar d'Uvalde, Pete Arredondo, ha indicat en una altra roda de premsa que en aquest punt de la investigació creuen que l'agressor va actuar sol en aquest crim "atroç".

Les primeres informacions recollides pels investigadors apunten que el jove tenia preparat l’atac; aquest cap de setmana va publicar fotografies d’armes al seu compte d’Instagram. Ramos ja havia tingut problemes a l’escola on ha perpetrat el macabre tiroteig, on va ser víctima d’assetjament.

21f7721a460aa6d0cdadb7c654bd2f42893e9d3e
Imatge de l'escola on s'ha produït el tiroteig / EFE

Després de disparar contra la seva àvia a casa seva, el jove va agafar el seu cotxe, amb la cara coberta amb una caputxa i vestit completament de negre, i es va dirigir a la seva antiga escola, va aparcar el cotxe davant i en va baixar, amb l’arma llarga a la mà. Va començar a disparar de manera indiscriminada, deixant, com a mínim, dinou nens menors d’edat morts. La policia ha pogut neutralitzar-lo i abatre’l.

Biden, contra el lobby de les armes

Hores després del tiroteig, el president dels Estats Units, Joe Biden s'ha pronunciat sobre els fets: "Quan em vaig convertir en president, esperava no haver de passar per això una altra vegada" ha reflexionat, expressant el seu dol i la seva pena per l'atac en què han mort, com a mínim, 19 infants. El president ha aprofitat per llançar un missatge clar reclamant més controls sobre les vendes i l'ús d'armes de foc, criticant la pressió de la indústria: "Els fabricants d'armes s'han passat dècades comercialitzant agressivament les armes d'assalt, són les que més beneficis els hi reporten", ha denunciat abans d'afegir: "Per l'amor de Déu, quan ens enfrontarem el lobby de les armes?".  

L'últim tiroteig

En l'últim tiroteig als EUA van morir dos menors i nou persones van resultar ferides en una festa celebrada en un domicili a Pittsburgh (Pennsilvània, EUA), va informar la policia local en un comunicat. El tiroteig va començar després de registrar-se un aldarull a la festa, a la qual van anar unes 200 persones, la gran majoria menors d'edat. Segons la Policia de Pittsburgh, 11 persones van ser traslladades a l'hospital, on dos menors de sexe masculí van morir per ferides de bala. Les autoritats calculen que en el tiroteig es van registrar uns 50 trets a l'interior de la casa, el que va provocar que diversos assistents a la festa saltessin per les finestres i es fessin lesions, com a ruptures d'ossos.