La mort d’una noia de 18 anys per meningitis ha fet saltar totes les alarmes a l’institut Nuestra Señora de la Victoria, conegut com a Martiricos, de Màlaga. La jove estudiava un cicle de Formació Professional de Comerç en aquest centre estudiantil, segons ha informat la Delegació d’Educació. Els professionals de l’àrea d’epidemiologia han fet un seguiment del cas i han aplicat les mesures de prevenció de contagi de la malaltia que estableixen els protocols.

La jove va morir aquest dimecres a l’Hospital Regional de Màlaga per una meningitis bacteriana, concretament meningocòccica. Des del mateix dia en què es va detectar la malaltia, els professionals sanitaris de la Delegació Territorial de Salut i Consum van informar del cas a la direcció, els professors i els pares d’alumnes de l’institut. Es van establir mesures preventives com l’administració d’un tractament antibiòtic als professors, companys de classe, amics i familiars de la noia.

Totes aquestes persones properes van rebre quimioprofilaxis, un medicament utilitzat per prevenir l’aparició d’una infecció. Només se’ls va administrar, però, a aquelles persones que havien mantingut un contacte estret i prolongat en el temps. Es tracta d’un medicament que provoca d’anys i, per tant, no recomanable per aquelles persones que haguessin tingut una relació esporàdica. De moment, no s’ha detectat cap cas associat a la meningitis de la noia.

Entre un 5 i un 10% dels malalts de meningitis acaben morint

La meningitis és la inflamació de les membranes que recobreixen el cervell i la medul·la espinal. Alguns dels seus símptomes són la febre, el mal de cap, les nàusees i vòmits, la rigidesa de la nuca i la disminució de la consciència. En la majoria de casos és provocat per un virus, però també poden ser causades per bacteris. El cas de la noia morta a Màlaga era un d’aquests últims. Havia estat infectada pel meningococ, un bacteri que afecta majoritàriament adolescents i adults joves i que sol provocar epidèmies en residències universitàries, internats i bases militars.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, unes 500.000 persones cada any pateixen meningitis, sent els nadons lactants els que tenen un major risc d’infecció. Entre un 5 i un 10% dels malalts acaben morint. La forma de prevenir la infecció de meningitis és a través de la vacunació, encara que no és efectiva en totes les variants de la malaltia. Tot i estar vacunat, en cas de tenir contacte estret amb una persona contagiada de meningitis meningocòccica és necessari prendre un antibiòtic oral per a prevenir la malaltia.