Caleb Ziegelbauer és un nen de 13 anys estatunidenc que es troba entre la vida i la mort a causa d'una infecció provocada per la perillosa ameba "menjacervells". La infecció va produir-se el passat 1 de juliol durant una excursió familiar que el noi va realitzar amb els seus pares a la platja de Port Charlotte (Florida), localitat on també resideixen. Els símptomes van començar a aparèixer al llarg de la setmana següent. Tot i anar diverses vegades a l'hospital, els metges feien tornar el menor a casa, fins que finalment va ser ingressar el passat diumenge 10 de juliol, a causa del clar empitjorament del seu estat de salut. 

El divendres 1 de juliol, el Caleb va anar d'excursió amb els seus pares a la platja del seu poble, Port Charlotte, sense poder preveure que, només una setmana després, estaria ingressat i lluitant per la seva vida desesperadament. Les platges de Port Charlotte no són platges corrents: són platges d'aigua salabrosa, és a dir, platges on l'aigua és majoritàriament dolça, però que també presenta nivells de salinitat, tot i que no arriba als nivells de sal de l'aigua del mar. Aquest és, precisament, l'ambient on viu l'ameba "menjarcervells", també coneguda com l'ameba Naegleria fowleri. 

El nen va començar a patir migranyes, al·lucinacions, febres i desorientació

El mateix dia de l'excursió tot semblava anar sobre rodes, però al cap de cinc dies el Caleb va començar a experimentar estranys símptomes. Primer, el nen va patir migranyes molt intenses, i l'endemà tenia febre alta. L'estat de salut del noi va continuar empitjorant, i el dissabte el Caleb, a més de les migranyes i la febre, estava desorientat i tenia al·lucinacions. Els seus pares van decidir aleshores dur-lo a l'Hospital Infantil Golisano, al sud-est de Florida, on van diagnosticar-lo immediatament de meningitis, infecció atribuïda a l'ameba "menjacervells". Segons els metges van explicar als pares del menor, "una ameba estranya i "menjacervells" havia entrat al cos a través del nas i havia infectat el seu cervell".

Des d'aleshores, el nen ha estat ingressat a l'UCI de l'hospital, rebent respiració assistida i sedació durant els primers dies com a part del tractament per la infecció de l'ameba. Tot i que ja respira per si mateix, el nen continua sedat. "L'última ressonància magnètica, del 20 de juliol, mostra danys al cervell", expliquen els seus pares a la pàgina oberta per recaptar fons per pagar el tractament, "però continuem tenint l'esperança que es recuperarà aviat i tornarà a estar amb nosaltres". No obstant això, els metges asseguren que, tot i que les infeccions per aquesta ameba són molt poc freqüents, resulten mortals per a la majoria de persones que les pateixen. De fet, estadísticament, el Caleb té només un 15% de probabilitats de sobreviure. 

On es troba la perillosa ameba "menjacervells"?

El metge Joseph Pepe, del Departament de Salut del comtat de Charlotte, afirma al mitjà NBC 2 que la perillosa ameba Naegleria fowleri es troba en aigua tíbia (com ara rius, llacs, estanys o platges), però també pot aparèixer a l'aigua salabrosa i, fins i tot, a l'aigua d'aixeta

Quines mesures de precaució s'han de prendre davant l'ameba Naegleria fowleri?

Tot i que infectar-se amb aquesta ameba resulta molt poc freqüent, la majoria de casos de persones infectades han acabat amb la mort d'aquestes. No obstant això, hi ha una sèrie de mesures de seguretat, o de precaució, que poden prendre's per impedir la infecció. L'ameba es troba en aigües tíbies i entra al cos a través del nas, de manera que la principal precaució per impedir una infecció és tapar-se el nas o banyar-se amb taps pel nas