Una nova droga ha desembarcat a Espanya. El rosin ha arribat per primera vegada a territori espanyol, concretament als municipis canaris d'Arona i Adeje on s'ha desmantellat el primer laboratori d'aquest derivat ultraconcentrat de l'haixix. La Policia Nacional ha desmantellat el complex il·legal on sotmetien l'estupefaent a diferents processos de filtració, congelació i dessecat, a més del seu posterior premsat i purificat, per convertir-lo en el que es coneix com a rosin o rosin hash, una substància de gran puresa.

En total, els agents han detingut cinc persones, entre els cuals es troba el principal investigat, un jove de 29 anys i nacionalitat italiana, que va ser sorprès a l'interior del laboratori mentre cuinava la droga. A més, també es troben implicats diversos responsables dels clubs cannàbics d'Arona i Adeje, a l'illa de Tenerife. Durant els registres, la Policia Nacional ha intervingut 1,7 quilos de rosin, 167 pots de resina de la mateixa substància, 54 quilos de marihuana, 145 plantes i dos quilos d'haixix. Així mateix, han confiscat la maquinària del laboratori i 15.000 euros en efectiu.

 

Com s'elaborava el 'rosin' a Tenerife?

Aquesta droga de nova creació presentada en pots de vidre, com la preparaven els detinguts a Tenerife, consta d'un derivat ultraconcentrat de l'haixix que, sobretot als processos de filtració, congelació i dessecat, es converteix en un estupefaent de gran puresa. Aproximadament, i segons les dades del laboratori desmantellat a les Canàries, per a l'elaboració d'un quilo de rosin mitjançant el mètode bubble es necessiten uns 75 quilos de cabdells de marihuana. Però existeix una excepció per a l'elaboració: l'extracció s'havia de realitzar amb la planta humida, en la majoria de casos, el que permet evitar la part de l'assecatge.

Una vegada filtrades es recollien per mida i es congelaven, la qual cosa donava lloc a una pasta de diferents colors en funció de la qualitat de la droga. Finalment, a la pasta congelada li extreien l'aigua mitjançant una liofilitzadora i el producte que s'obtenia era el rosin, un derivat de l'haixix de molt alta qualitat, llest per a l'últim pas d'elaboració del rosin hash que s'obté premsant l'anterior. A més, el principal investigat també utilitzava una màquina per aplicar calor, denotant un gran coneixement en el maneig de les temperatures, ja que en depèn la puresa i qualitat final del producte.

Característiques d'aquesta nova droga que arriba a Espanya

El rosin que per primera vegada s'ha registrat en un laboratori clandestí i especialitzat a Espanya provoca uns efectes més intensos que altres concentrats de cànnabis, fonamentalment per la tècnica que s'utilitza per extreure'l i el premsatge. A diferència de la marihuana i l'haixix tradicionals, per dir-ho d'alguna manera, el rosin no es sol barrejar amb un cigarro donada la concentració i toxicitat, sinó que acostumen a vaporitzar-lo o introduir-lo en receptes de cuina, així com pipes de vidre. En qualsevol cas, suposa l'aparició d'una substància estupefaent encara més potent dins de les fronteres espanyoles i que pel mètode d'elaboració no es descarta que es trobin nous laboratoris il·legals en un futur a d'altres punts del país.