Robocop serà real. San Francisco (Estats Units) ha aprovat aquest dimarts donar a la policia de la ciutat la capacitat d'utilitzar robots potencialment letals i de control remot en situacions d'emergència. Això apropa una mica més l'oficial de policia Alex Murphy al segle XXI, després d'haver imaginat un futur distòpic el 1987 amb la pel·lícula d'acció i ciència ficció estatunidenca ambientada a Detroit. Segons ha recollit The Hill, aquesta decisió s'hauria pres amb un "apassionant debat" que va reflectir les divisions a la junta políticament liberal sobre el suport extraordinari de màquines a les forces de seguretat. Finalment, la majoria va accedir a introduir nous agents cíborg després d'una votació amb vuit regidors a favor i tres en contra, tot i les oposicions a les llibertats civils i de supervisió dels agents de carn i ossos.

Els problemes de la militarització i la severitat contra els pobres 

Els regidors de l'ajuntament de San Francisco van autoritzar l'ús de robots controlats a distància que poden arribar a matar persones, tot i anar en contra de la segona llei de la robòtica elaborada per Issac Asimov: "un robot no farà mal a un ésser humà, ni per inacció permetrà que un ésser humà sofreixi mal". Per això mateix, així com per la confrontació amb llibertats civils, els opositors del consistori han assegurat que aquesta autorització derivarà en "una major militarització" de les forces de seguretat. Fet que han recriminat als altres, atès que en aquests moments ja és "massa agressiva" amb segons quines "comunitats de pobres i minories ètniques", han explicat al mitjà citat. 

Però els líders policials i la supervisora Connie Chan, integrant del comitè que va presentar la proposta al ple de la junta, no opinen el mateix. El cos de seguretat de la ciutat californiana ha demanat explícitament que, en el cas de desplegar aquests robots, només es facin en situacions de necessitat "extremadament estranys contra sospitosos violents". És a dir, en tiroteigs o amb atacants terroristes suïcides. La qual cosa permetria, en paraules de la portaveu de la policia, Allison Maxie: "utilitzar-los en circumstàncies extremes per salvar o prevenir més pèrdues de vides innocents". Chan, d'altra banda, ha apuntat que entenia les preocupacions de la oposició sobre l'ús de la força, però "segons la llei estatal, estem obligats a aprovar l'ús d'aquests equips, així que aquí estem, i definitivament no és una discussió senzilla". 

Cap de la Policia de San Francisco, Bill Scott, en una imatge d'arxiu / POLICIA DE SAN FRANCISCO
Cap de la Policia de San Francisco, Bill Scott, en una imatge d'arxiu / POLICIA DE SAN FRANCISCO

La Policia de San Francisco té robots des del 2010

Però aquests cíborgs no són nous a la Policia de San Francisco, només suposen una novetat per la letalitat i la capacitat de saltar-se la llei no vigent d'Asimov. Uns dotze robots terrestres s'utilitzen per avaluar bombes o proporcionar visió en situacions de poca visibilitat. Van ser adquirits entre 2010 i 2017 pel cos, encara que mai s'han fet servir per llençar un artefacte explosiu, tot i que podrien fer-ho. Aquests androides són capaços, ara per ara, d'abordar "detencions criminals, incidents crítics, circumstàncies difícils i executar un ordre judicial per avaluacions de dispositius sospitosos", segons els agents. Però amb els robots potencialment letals i l'aprovació de l'ajuntament ara la policia de la ciutat dona un pas més cap a aquell futurisme distòpic: som més a prop de veure a Robocop patrullant pels carrers.