Roben 30 periquitos "terapèutics" del centre de dia Les Orenetes de Cambrils, especialitzat en l'atenció a persones amb Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives.

Roben els periquitos terapèutics d'un centre de Cambrils

El delicte es remunta a la nit de dijous, quan l'Associació de Familiars d'Alzheimer Costa Daurada denunciava un robatori en el centre de dia Les Orenetes, situat a la Casa Sant Josep dels germans de La Salle, a Cambrils.

El tresor que s'havien emportat era ben inusual, ja que els lladres no es van molestar a sostreure joies, or o diners, sinó periquitos. Una trentena d'aquests ocells van desaparèixer de la gàbia que compartien i des d'on feien una espècie de teràpia als pacients del centre.

Va ser la presidenta de l'associació, Carmen Barros i el seu marit Gerardo, segons detalla el Diari de Tarragona, qui van trobar la porta del recinte forçada. Allà van poder comprovar que algú s'havia emportat tots els exemplars, incloses les cries acabades de néixer.

A més, denuncien al mateix mitjà, els lladres van trencar i van robar casetes, abeuradores, menjadores i gronxadors que els ocells utilitzen per posar-se dins la gàbia.

Centre de dia Les Orenetes per a Alzheimer, ELA i Parkinson

El primer a qui va pensar la Carmen, va dir al diari tarragoní, va ser l'Antonio, un dels usuaris del centre, a qui li agrada molt posar-se davant la instal·lació i contemplar com volen els ocells. Les plomes verdes, grogues i blanques l'ajuden a recordar els colors, que cada cop més li costa de reconèixer.

L'Antonio només és un dels més de dotze pacients amb Alzheimer, ELA, Parkinson i altres malalties neurodegeneratives que acudeixen a Les Orenetes cada dia per rebre ajuda i la companyia d'aquests periquitos "terapèutics".

Després del robatori dijous a la nit, aquesta associació sense ànim de lucre va fer servir les seves xarxes socials per explicar els fets i demanar a la gent que no comprés cries de periquito si algú els hi oferís. També van provar d'enxampar el lladre en trucar a un venedor que havia posat un anunci unes hores després de la desaparició dels ocells.

Qui ha robat els ocells? Busquen pistes

"Quan vam preguntar i ens va dir que tenia cries li vam comentar el que ens havia passat al centre. Ens va penjar immediatament, i ja no va contestar més a les nostres posteriors trucades", assegura la Carmen al Diari de Tarragona.

En fer públic el cas, sembla que algunes consciències van reaccionar i el centre va poder recuperar part dels animals. "Ens van trucar l'endemà dient que havien trobat una gàbia amb deu periquitos en uns terrenys just darrere del centre. I ens els van portar, tot i que les cries no han sobreviscut i un dels adults té l'ala trencada".

Les Orenetes ha agraït també la multitud de trucades de persones d'arreu la comarca oferint-los periquitos per continuar amb la teràpia per als usuaris del centre. La presidenta conclou: "La nostra idea és tornar a tenir una trentena i seguir amb la teràpia que fèiem. Tenim pocs recursos i tota ajuda serà bona".