A poc a poc es van coneixent més detalls del tiroteig d’aquest dimecres al vespre al campus de la Universitat del País Basc (UPV/EHU). Per sort, tot i que hauria pogut acabar en tragèdia, els fets van tancar-se sense cap persona ferida.

Els fets es van iniciar al voltant de tres quarts de set, quan un jove, de 21 anys i estudiant de la Facultat de Ciència i Tecnologia, va entrar al campus armat amb una escopeta de caça i va efectuar uns 25 trets contra equipaments de la facultat. L’Ertzaintza el va poder arrestar sense que mostrés resistència i s’estan investigant els fets. 

L'escopeta comprada per internet a MilAnuncios.com

Segons les primeres informacions de la investigació dels fets, el jove va comprar per internet, al portal MilAnuncios.com, l’escopeta el mateix dia, ahir al matí. Després d’adquirir-la la va legalitzar a la caserna de la Guàrdia Civil de La Salve i després de fer alguns trets en un camp de tir a la zona d’Artxanda va anar cap al campus de Leiola, i va obrir foc per causes que encara no s’han pogut aclarir, segons el relat del conseller de Seguretat del govern basc, Josu Erkoreka. 

Pendent encara de passar a disposició judicial -serà acusat d’un delicte d’amenaces i un delicte de danys amb arma de foc-, el cap polític de la policia basca ha evitat aquest matí entrar en detalls de la investigació i fer conjectures sobre què va motivar a l’estudiant de 21 anys disparar amb una escopeta contra equipaments de la universitat. 

Tiroteo Leioa - EFE/Miguel Toña

Imatges dels trets al campus de la UPV / Miguel Toña

Els forenses que analitzaran el cas podran aclarir si l’estudiant pateix algun tipus de trastorn psiquiàtric que el va portar a obrir foc amb l’escopeta o què pot haver motivat aquesta reacció violenta.

Trets per tot arreu

Els trets es poden veure en diversos punts, com marquesines i també en vidres de les aules. Ell mateix va assegurar que no tenia cap intenció de fer mal a ningú i que només volia disparar contra qui tenia problemes, segons ell: la universitat. En total va arribar a obrir foc 25 vegades, segons les dades recollides durant aquesta nit i matinada, al lloc dels fets, per l’Ertzaintza. 

El degà de la facultat, Fernando Plazaola, ha confirmat que l’alumne que va entrar ahir al vespre a la facultat és alumne del centre. "Va entrar a la facultat i va disparar al monitor de televisió que hi ha allà, depsrés va pujar i va disparar a les vidrieres, finalment va tornar a baixar i va disparar a discreció, a diversos vidres, a la paret…", ha explicat el degà, reproduint la ruta que va fer l’estudiant detingut. Plazaola es fa creus que ningú resultés ferit en el tiroteig, però ha confirmat que el jove, quan es creuava amb estudiants i professorat, els avisava que no tenia cap intenció de fer mal a ningú.

Tiroteo Leioa - EFE/Miguel Toña

El jove va ser arrestat després d'escapar-se del campus de la UPV / Miguel Toña

El jove va sortir del campus i va ser detingut per agents de l’Ertzaintza, que van desplegar a la zona un gran dispositiu amb unitats especials i també l’helicòpter de la policia basca. Es va entregar, sense oferir resistència ni mostrar-se violent amb la policial. 

Alumne amb currículum “excel·lent”

El mateix Fernando Plazaola, en declaracions a ETB, la televisió basca, ha explicat que l’alumne arrestat és “molt molt bo”, amb un currículum “excel·lent”, i que “ha de tenir algun problema d’altre tipus”. Un cop aclarits els fets, i en paral·lel amb la investigació judicial, la UPV/EHU haurà de decidir quina sanció aplica a l’estudiant i si l’expulsa o no de la facultat.