Desgràcia sobre desgràcia. Una parella de nacionalitat ucraïnesa ha hagut de dormir davant de la comissaria dels Mossos d’Esquadra de l’Eixample, a la plaça d’Espanya, a Barcelona, després de ser víctimes d’un robatori que els ha deixat completament plomats. El periple, segons ha pogut saber ElCaso.cat, va arrencar aquest dijous al voltant de les quatre de la tarda quan la parella, que venia d’Ucraïna, on havia venut una de les seves propietats, retornava per carretera en direcció a Barcelona per agafar, des d’aquí, un ferri en direcció a Palma, on resideixen actualment. 

A l’altura de Figueres un cotxe es va avançar i els hi va fer senyals, fent-los creu que havien patit una avaria. Va ser llavors quan el cotxe es va aturar davant de la furgoneta de la parella ucraïnesa, fent baixar als dos, que van desplaçar-se fins a la part posterior del vehicle, on els homes que els havien fet aturar gesticulaven fent veure que la furgoneta tenia una avaria que ells no veien. Quan van veure que no hi havia manera de comunicar-se, i que la furgoneta funcionava, van decidir tornar a pujar i seguir la marxa, però ja era massa tard. 

Operació de distracció per robar a la parella ucraïnesa

Durant aquesta operació de distracció un dels ocupants del cotxe que els havia aturat, i que no van veure, ja havia fet net de la bossa de mà que portava la dona i que s’havia deixat, amb les portes sense tancar, al seient de copilot. Hi portaven mòbils, targetes de crèdit, documentació i un sobre amb uns 20.000 euros, segons ha pogut saber ElCaso.cat, de la denúncia que van presentar, quan van arribar a Barcelona, les dues víctimes. La parella va seguir la ruta fins a la plaça d’Espanya i va ser allà on van denunciar els fets, a la comissaria del districte de l’Eixample, ja al vespre. 

La parella, sense ni un euro a la butxaca i sense targetes de crèdit, han hagut de passar la nit a la furgoneta, davant de la comissaria. Els Mossos, després de recollir la denúncia i informar dels fets a la Unitat d’Investigació de la zona de Figueres i a la Unitat Operativa de Mobilitat (UOM), els especialistes en la guerra contra els lladres a les carreteres de Catalunya, van oferir els serveis de la comissaria, com els lavabos i les màquines de venda automàtica a les dues víctimes. Aquest divendres s’han posat en contacte amb el consolat d’Ucraïna a Barcelona per tal de poder gestionar nova documentació i poder acabar la ruta amb ferri fins a Palma, a Mallorca.

Turistes que entren al país per l'AP-7, les víctimes perfectes

Segons han explicat els Mossos d’Esquadra, ara per ara encara no s’han pogut identificar ni detenir els lladres i molt menys recuperar els 20.000 euros. La parella han pogut facilitar dades del vehicle que els va engalipar per tal d’aturar-se i una descripció de les persones que van comunicar-se amb ells. Segons fonts de la policia catalana, els autors del robatori van fer el que es coneix com el mètode “punxarodes”, que simula una avaria o anomalia al cotxe, fent-te aturar al voral. 

Durant la conversa et fan anar fins a la part posterior del vehicle, perdent el contacte visual amb la part davantera, moment que un altre lladre aprofita per entrar al vehicle i furtar el que troba. És habitual que els vehicles de matrícula estrangera que van en direcció sud, d’entrada al país, siguin les víctimes d’aquests lladres especialitzats: saben que molts d’aquests turistes -o exiliats, com en el cas que ens ocupa- poden entrar al país amb importants quantitats de diners en efectiu.

Makosh

Concretament en el cas de les persones que van marxar d'Ucraïna arran de la invasió russa, els Mossos van activar el dispositiu Makosh per, precisament, evitar aquest tipus de robatoris i també altres delictes derivats, com enfrontaments entre grups d'ideologia contrària en zones de presència de comunitat russa i també per lluitar contra el tràfic de dones amb fins sexuals aprofitant els corredors d'exili arran de la guerra que es va iniciar l'any 2022.