La sort no acompanya en Jaume Llordes ja que, en només una setmana, ha patit tres robatoris a les dues botigues de bicicletes que té a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès) i Sant Pere de Ribes (Garraf). En total, li han robat una trentena de bicicletes, amb un valor d'uns 200.000 euros

 

 

Els lladres, que van burlar l'alarma, van forçar una claraboia per poder entrar dins la botiga. Després van arrencar amb un vehicle la reixa de seguretat, van trencar la porta de vidre i, per si no n'hi havia prou, van encastar un vehicle contra l'accés de la botiga. Segons declaracions d'en Jaume Llordes al portal web 324, l'actuació dels lladres va ser de pel·lícula i les destrosses impresentables. "Penses que és una pel·lícula però t'està passant a la realitat i t'està passant a tu. És d'una magnitud tremenda", ha assegurat en Jaume.

Malgrat que el botiguer ha perdut molts diners, es mostra optimista perquè la botiga de Sant Pere de Ribes només ha estat tres dies exposada a la intempèrie i, per tant, a més robatoris. Per aquest motiu, durant les nits s'ha vist obligat a contractar dos vigilants de seguretat privada. També, gràcies a un bon amic seu que es dedica a la construcció, ha pogut bloquejar completament l'accés durant les hores de tancament de la botiga amb un camió petit.

Tres coincidències entre els tres robatoris

En Jaume, preocupat per trobar els lladres, ha visionat les imatges de les càmeres de seguretat una vegada i una altra. La investigació està en mans dels Mossos d'Esquadra, però en Jaume no pot quedar-se de braços creuats, ja que és el negoci de tota la vida.  Les habilitats d'investigador del botiguer han permès constatar tres coincidències entre els tres robatoris. Concretament, els lladres eren entre sis i vuit persones, anaven amb dos vehicles d'alta gamma i una furgoneta, i van trigar cinc minuts exactes des que va saltar l'alarma i quan van fugir amb el botí.

Els lladres sabien molt bé què feien perquè van esquivar tots els dispositius de vigilància que en Jaume tenia a les dues botigues. Ara, li toca posar-ne de nous, però no els vol explicar per seguretat. 

Dificultats per trobar les bicicletes robades

Sovint, quan els lladres roben en botigues, venen els productes per internet. Per aquest motiu, en Jaume inverteix totes les seves energies per buscar en portals d'anuncis de segona mà o aplicacions especialitzades les bicicletes robades, però admet que és gairebé impossible trobar-les. "Les bicicletes tenen un número de quadre però seria trobar una agulla en paller. En el futur, el sector s'hauria de reunir amb les altes esferes per tractar les bicicletes com una moto o un cotxe. Fer un registre de propietaris, amb credencials oficials de manera que sigui més fàcil la seva localització posterior i sobretot que sigui més difícil vendre-les al mercat negre", assegura al portal web 324. 

Com actuen les bandes organitzades?

Segons fonts dels Mossos d'Esquadra, hi ha dos grups organitzats que es dediquen a robar en comerços amb el mètode de l'encastament a l'àrea metropolitana. No només roben bicicletes d'alta gamma sinó que en les últimes setmanes han entrat en botigues de roba, joieries, de telefonia mòbil i estancs. Productes que tenen una ràpida sortida en el mercat negre.

Les bandes organitzades encasten un vehicle gran, sovint un 4x4, contra l'aparador de la botiga i entren amb la cara tapada perquè no se'ls pugui identificar. Es coordinen entre ells de forma molt precisa perquè disposen de molt poc temps per fugir amb els productes robats. En en aquest tipus de delictes actuen amb molta rapidesa perquè van a contrarellotge. En el cas d'enxampar-los, només se'ls podrà imputar els càrrecs de robatori amb força i de pertinença a grup criminal, fet que comporta penes de presó menors.

Però el cas d'en Jaume és especial i del tot inusual, ja que és poc freqüent que repeteixin l'escenari del robatori. A més, les bicicletes robades són d'alta gamma, fet que fa pensar que coneixien molt bé el negoci d'en Jaume.