Semblava impossible, però després d’un any la Guàrdia Civil de Barcelona, amb l'acabat de crear Equip @, ha descobert qui va robar Ethereum per valor de 50.000 euros a un home de la capital de Catalunya. Segons ha pogut saber ElCaso.cat, els lladres, mitjançant el correu electrònic de la víctima, es van poder fer amb les claus de la cartera digital de l’home i van transferir-se aquestes criptomonedes. Després de mesos d’investigació, els especialistes en la guerra contra el cibercrim de la Guàrdia Civil han pogut identificar a cinc persones com les responsables d’aquest robatori.

Durant aquest temps l’equip de delictes informàtics de la Guàrdia Civil i aquest Equip @ han analitzat la traçabilitat de les criptomonedes que van ser robades per tal de poder arribar als lladres. No és habitual el robatori d’aquest tipus d’actius digitals, que tenen moltes mesures de seguretat i que no són actius físics, i normalment els delictes relacionats amb aquest tipus de monedes acostumen a ser estafes. En aquest cas, però, va ser un robatori dels actius, fent una transferència de comptes, un fet que han analitzat de manera minuciosa els especialistes de la Guàrdia Civil.

Fa un parell de setmanes es va escorcollar un pis i un local comercial i es van poder detenir quatre persones a Barcelona i una a Castelló. Es tracta de quatre homes de nacionalitat espanyola i un de nacionalitat marroquina. En les dues entrades els agents van trobar material informàtic que va permetre verificar el robatori i van confirmar que els detinguts, presumptament, després de fer-se amb els Ethereum de la víctima, les van enviar a altres carteres i també les van canviar per altres actius, com bitcoins, per complicar el rastreig als investigadors.

Recuperats 15.000 euros en criptomonedes

De moment, la Guàrdia Civil encara no ha pogut recuperar 35.000 euros en criptoactius i manté oberta la investigació. Només n’han pogut intervenir 15.000, en el moment dels escorcolls al pis i a les oficines dels detinguts. L’Equip @ seguirà analitzant el material informàtic intervingut als detinguts per intentar poder arribar a les carteres digitals que amaguen la resta de diners que van ser robats. Amb tot, els mateixos integrants d’aquest grup alerten que serà una tasca molt complicada, per la diversificació que van fer en el moment de les primeres transferències. Cal tenir en compte la important devaluació que han patit aquest tipus de monedes aquest final de 2022.

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, els detinguts tenen entre 25 i 45 anys i els investigadors no han detectat que haguessin funcionat com un entramat criminal organitzat, si bé també investiguen si poden estar relacionats amb altres robatoris d'aquest tipus de criptomonedes.