Els Mossos d’Esquadra han detingut un home acusat de gairebé un centenar de robatoris contra gent gran aprofitant-se del número de PIN, que els hi observava quan els avis anaven a treure diners en efectius d’un caixer automàtic. És el que es coneix com ascalping i és considerat un delicte d’estafa bancària i furt. 

Segons les dades dels Mossos d’Esquadra, el lladre, un home de 36 anys amb diversos antecedents, va aconseguir treure diners de manera fraudulenta de comptes corrents d’un centenar de persones, aconseguint al voltant, sempre segons els càlculs de la policia catalana, de 200.000 euros. La investigació es va iniciar durant la segona meitat del 2021 després de detectar que havien pujat de manera molt important aquest tipus de delictes a la zona de l'àrea metropolitana de Barcelona. Un desconegut obtenia el PIN de la targeta o llibreta, mirant l’operació, i després es feia amb la targeta i o bé feia reintegraments o bé compres en comerços. 

Vida de luxe amb cotxes i hotels VIP

En el cas que investigaven els Mossos d’Esquadra, l’arrestat utilitzava sempre el mateix modus operandi: es desplaçava fins a les entitats bancàries en patinet elèctric i ocultava el seu rostre mitjançant una mascareta, ulleres de sol, gorres i barrets. Un cop al banc s'oferia a ajudar persones d'edat avançada que es trobaven fent operacions als caixers. Mentre els ajudava, aprofitava per sostreure l'activador que utilitzaven, fos la targeta o una llibreta bancària i després visualitzava com els clients teclejaven el número secret. Era molt més actiu els dies 25 de cada mes, quan els jubilats cobren la seva pensió. Quan obtenia la targeta i el número PIN, el detingut feia reintegraments de més de 1.000 euros.

Tot i que amagava el seu rostre, el gran nombre de denúncies, algunes d’elles també al País Valencià, van permetre als Mossos identificar una persona que s’acostava al perfil del lladre. Els investigadors van poder veure com l’home van constatar l’alt nivell de vida que tenia, fent ús de vehicles de luxe i pernoctant en diversos hotels VIP de la ciutat de Barcelona. El passat 29 d’agost, després d’actuar, va ser arrestat i ha ingressat a presó. Els Mossos busquen més víctimes per tal de poder imputar al detingut més fets delictius.