Rita Moreno és tota una llegenda de Hollywood, la porto-riquenya de 90 anys ha treballat com a actriu, ballarina i cantant des de principis dels anys 50 i avui dia continua sent molt valorada per la comunitat artística nord-americana.

Fa aproximadament un any es va estrenar una pel·lícula que tractava sobre els molts problemes que va haver de superar per aconseguir ser rellevant per a l'escena artística a Hollywood. El film es diu 'Rita Moreno: Just a girl who decided to go for it' (Rita Moreno: únicament una noia que va decidir anar a totes). En aquesta producció es repassa la seva trajectòria posant èmfasi en la seva participació en la d'èxit 'West Side Story'.

Morenor va haver de sobreposar-se a algunes de les injustícies que no li permetien créixer en un mercat laboral extremadament competitiu i injust. Va patir diversos problemes relacionats amb el masclisme, la pobresa i el racisme. També narra la seva història sentimental amb l'actor Marlon Brando, que va conèixer quan van gravar 'Désirée'

Les paraules de Rita Moreno sobre Marlon Brando

La icònica actriu porto-riquenya Rita Moreno va descriure en una entrevista Marlon Brando, amb qui va tenir una relació de prop de vuit anys, com un "mal home quan es tractava de dones", i va assegurar que la "va maltractar de moltes maneres". La intèrpret va fer aquestes declaracions durant una conversa amb la també actriu Jessica Chastain en un nou lliurament de la sèrie d'entrevistes "Actors on Actors" de la revista Variety, en la qual va donar detalls de la dinàmica de la parella.

Rita Moreno EP

Rita Moreno / Europa Press

"Era molt emocionant estar amb Marlon", va dir Morenor. "Era extraordinari en molts, molts sentits, però era un mal home. Era un mal home quan es tractava de dones", va apuntar la porto-riquenya, que va iniciar la seva relació amb Brando el 1954 quan tenia 22 anys, durant el rodatge de la pel·lícula 'Desirée'. "Jo era molt diferent llavors. Tenia totes les característiques d'un pelut", va explicar Morenor, que va afirmar a més que el protagonista de 'The Godfather' la "maltractava de moltes, moltes maneres" i que ella va tractar de treure's la vida amb una sobredosi de pastilles en la residència de l'actor.

L'estrella de 'West Side Story', guanyadora d'un Òscar, un Grammy, dos Emmy i un Tony, va exposar que en aquells moments "no entenia" que el suïcidi no només "mataria la patètica, trista i trepitjada Rita, sinó també la resta" de la seva persona. Morenor va explicar a més que Brando va voler tornar a iniciar una relació amb ella el 1969, quan ambdós van protagonitzar la pel·lícula "The Night of the Following Day". "Jo en aquell temps estava casada, tenia una filla meravellosa, Fernanda. Però ell volia tornar a intentar-ho i jo no, però ell sí", va dir la boricua, que va apuntar que aleshores Brando havia perdut una bona part de qui era, "el Marlon bo que Rita estimava".

Les polèmiques de Marlon Brando

Marlon Brando és un dels actors més importants del cinema clàssic. Va protagonitzar algunes de les pel·lícules més icòniques de la història del cinema com 'The Godfather' i 'On the Waterfront', també va aparèixer en 'Superman' i en 'Apocalypse Now'. La seva feina va ser reconeguda per l'acadèmia i va guanyar dos premis Oscar en la categoria de millor actor (1955 i 1972)

Malgrat que era summament talentós molts apunten que no era gens fàcil treballar amb ell. Li costava molt memoritzar el text i preferia improvisar, no prenia res bé les correccions dels seus directors i companys. Tenia un caràcter molt fort i xocava amb moltes de les persones que participaven en els rodatges.

Un exemple del seu fort caràcter i les seves conviccions va ser la gala dels Òscars de 1972, Brando sabia que anava a guanyar pel seu paper interpretant Vito Corleone en 'The Godfather' així que va decidir que no aniria a recollir el premi. Al seu lloc va ser l'activista Sacheen Littlefeather per fer un discurs sobre com tractava la indústria del cinema als nadius americans i com els representava a les seves pel·lícules.