L'Audiència Provincial de Barcelona ha revocat la reobertura del cas d'Helena Jubany, una bibliotecària de 27 anys que va ser assassinada fa vint anys a Sabadell, per falta de proves.

L'Audiència de Barcelona revoca el cas d'Helena Jubany

El tribunal de l'Audiència de Barcelona revoca la reobertura del cas d'Helena Jubany, ja que els membres del tribunal pensen que són "inútils i insuficients" les proves que aporten els jutjats de Sabadell (Vallès Occidental) per "reavaluar la càrrega incriminatòria dels indicis que ja van ser valorats al seu moment", segons ha pogut confirmar El País, que ha tingut accés a un document judicial que ho certifica.

Helena Jubany / Twitter

L'Audiència Provincial de Barcelona revoca el cas de l'assassinat d'Helena Jubany per falta de proves / Twitter

Bibliotecària de 27 anys assassinada a Sabadell

Helena Jubany era una bibliotecària de 27 anys de Sabadell a qui van trobar morta el 2 de desembre del 2001 a l'interior d'un pati: havia estat assassinada i van arxivar el cas perquè, tot i que tot apunta que va ser assassinada per Santi Laiglesia, que era un company del centre excursionista, es va acabar arxivant el cas per falta de proves que l'inculpessin. En aquell moment, l'única persona a qui inculpaven era Muntsa Careta, la parella de Laiglesia, qui es va suïcidar a la presó abans que se celebrés el judici.

No obstant això, gràcies al programa Crims de TV3, que va explicar aquest macabre assassinat, s'ha tornat a reobrir el cas, però l'Audiència de Barcelona, en un document de l'11 de febrer que ha sortit a la llum aquest dimarts, considera que les proves presentades pel jutjat d'instrucció número 2 de Sabadell són insuficients per revaluar aquest assassinat.

Santi Laiglesia al punt de mira

L'Audiència de Barcelona ha revocat el cas perquè considera que ja es va investigar en el seu moment si Santi Laiglesia vivia al pis de Montse Careta, on van passar els fets i que els mateixos veïns ja van dir que Laiglesia no vivia amb Careta, tot i que al programa Crims expliquen que a la bústia sortia el nom dels dos, fet que neguen des del tribunal de l'Audiència de Barcelona.

Santi Laiglesia / Cedida

Santi Laiglesia és el principal sospitós de l'assassinat d'Helena Jubany, una bibliotecària a qui van trobar morta en un pati a Sabadell / Cedida

D'altra banda, també argumenten que encara que Laiglesia hagués comprat el somnífer amb què van drogar a Helena Jubany, no és una prova suficient per culpar-lo de l'assassinat de la jove bibliotecària i que, a més, tampoc es pot demostrar que estigués al lloc dels fets quan es va cometre el crim. També han descartat la prova del llumí amb la qual suposadament haurien cremat a la noia. Laiglesia, suposadament, estava en el moment del crim, estava en un acte al Golf Torreblanca, tot i que alguns testimonis diuen que no.

El cas Jubany prescriurà a finals del 2021

Per acabar, també ha revocat la petició dels jutjats de Sabadell d'investigar una trucada que va fer Santi Laiglesia, ja que, segons expliquen, si en el seu moment haguessin sortit dades d'interès fruit d'aquesta trucada, ja s'haurien examinat en aquell moment. Així i tot, el cas encara no s'ha arxivat i si a finals d'aquest any no troben el culpable de l'assassinat, finalment, l'assassinat d'Helena Jubany prescriurà.