El cas de l'Helena Jubany ha tornat als jutjats de Sabadell aquest divendres per rebre cinc nous testimonis. El cas va reobrir-se l'agost passat arrel d'un documental emès per TV3 i, un mes després de l'última vista, ha comparegut entre d'altres l'administrador de la finca del carrer Carlvet d'estrella, on van trobar el cadàver d'Helena el 2001, que ha acreditat que Santi Laiglesia, principal sospitós del cas, hi residia

Helena Jubany va morir la matinada del 2 de desembre de 2001, després de dos dies desapareguda. El seu cos va ser llençat des d'un terrat, completament nu i ple de cremades. La mort de la jove està envoltada de molts misteris. Tres mesos abans del crim, per exemple, Jubany va rebre dos anònims acompanyats de begudes adulterades amb somnífers. Ara, 20 anys després, la voluntat de la família és agilitzar els processos per evitar que el cas prescrigui.

Convivència conjunta

A la vista hi han declarat l'administrador de la finca, un veí de l'immoble on van trobar el cos d'Helena i la germana de Montserrat Careta -veïna-, l'única detinguda com a principal sospitosa i que es va suïcidar a la presó al maig del 2002. Careta mantenia una relació amb Santi Laiglesia, a qui ara ha recaigut el pes de principal sospitós del crim. També estaven citades a declarar dues farmacèutiques per aparentment haver venut els fàrmacs de l'homicidi, però per temes Covid no han pogut assistir a la vista. 

Santi Laiglesia Reunion / TV3

Santi Laiglesia / TV3

El discurs dels testimonis situa a Laiglesia al domicili d'Helena Jubany. L'administrador de la finca, per una banda, ha explicat que recordava perfectament una trucada de Careta per incloure a Laiglesia al contracte, abans de l'assassinat. A més, li constava que a la bústia de Careta hi havia també el nom de Laiglesia. 

Aquesta convivència ha estat ratificara per la germana petita de Careta. L'advocat de la família Jubany, Benet Salellas, relata que la testimoni ha afirmat que Montserrat i Laiglesia vivien junts. A més, arran d'aquesta realció, la germana explica que Montserrat s'havia allunyat de la família i que era "submisa" a la parella. 

Per altra banda, el veí de l'immoble citat a declarar ha afirmat no recordar res per l'edat. 

La investigació, a càrrec de la policia espanyola

Malgrat les insistències de la família de Jubany de que els Mossos d'Esquadra es fessin càrrec de la investigació, la fiscalia no ha cedit i el cas el portarà la policia espanyola. La defensa de Santi Laiglesia també s'ha pronunciat al respecte, partidària de que els Mossos en siguin els gestors del cas en considerar que el Cos Nacional de Policia (CNP) està contaminat. 

Bernat Salellas / ACN

Bernat Salellas / ACN

El cas va reobrir-se l'agost passat arrel del documental 'Crims', emès per TV3, en què diversos testimonis repassaven el crim d'Helena Jubany. La família va presentar la petició d'identificar els participants del film -anònims- per tal de poder ser interrogats. Salellas afirmà que les noves proves "enderrocaven" la coartada de Santi Laiglesia, un dels principals sospitosos i únic investigat per l'assassinat actualment. "Nosaltres partim de la tesi que l'únic investigat no explica la veritat dels fets", va apuntar.

Un crim amb misteris per resoldre

Els principals sospitosos de l'assassinat són amics de Jubany de l'entorn de la Unió Excursionista de Sabadell. A l'edifici on es va trobar el cos, com s'ha detallat en l'última vista, residien també dos dels principals sospitosos, Montserrat Careta i Santi Laiglesia. Careta va arribar a entrar a presó provisional com a possible autora de l'homicidi, però es va acabar suïcidant a la cel·la. Santi no va arribar a ser detingut. 

També va entrar a presó Ana Echaguivel com a còmplice d'assassinat, però va acabar posada en llibertat. El jutge d'aleshores va concloure que no existien indicis suficients per imputar-li l'homicidi a cap dels investigats de forma irrefutable.