És molt habitual que quan paguem en efectiu a una botiga no revisem les monedes que ens donen de canvi. Potser donem una ullada ràpida per veure que ens hagin tronat la quantitat correcta, però no mirem amb el deteniment de veure si és realment aquella moneda o alguna que s’assembla molt. Això és el que alguns estafadors aprofiten per colar-nos monedes falses o d’altres països que en veritat no tenen el mateix valor.

Alguns d’aquests casos són els dòlars jamaicans, els bolívars veneçolans i els pesos dominicans. Per la seva gran semblança als euros, alguns defraudadors les utilitzen per pagar en comerços i, moltes vegades, el dependent no se n’adona. Després, aquest mateix botiguer la dona de canvi a un altre client i la moneda va circulant com si fos un euro sense que ningú se n’adoni. Un d’aquests casos és el de la lira turca, tal com ha alertat la Guàrdia Civil a través del seu perfil de Twitter.

La lira turca és molt similar a una moneda de 2 euros

Tant pel que fa al color com a la grandària, una lira turca podria passar perfectament per una moneda de 2 euros si no hi parem atenció. Si la mirem amb deteniment, però, les diferències són bastant evidents. A la part posterior de la moneda, en lloc del número 2 i el mapa d’Europa, hi apareix el número 1, la inscripció “Yeni Türk Lirasi” i una mitja lluna amb una estrella al mig, símbol que també apareix a la bandera de Turquia. A la part posterior, hi apareix el retrat de Kemal Atatürk, el president de la República de Turquia, amb la frase "Turkiye Cumhuriyeti". No està de més, doncs, fixar-se en la moneda quan ens donen una de 2 euros, ja que si en realitat és una lira turca el seu valor real seria de 0,32 cèntims.

Frau lira turca
Imatge d'una lira turca similar als 2 euros / Foto: Guàrdia Civil

El cas de la lira turca no és l’únic d’una moneda que s’assembla molt a la de 2 euros, però en realitat té un valor econòmic molt inferior. Una moneda de dos levs búlgars equivaldria a poc més d’un euro, cinc dirhams marroquins serien uns 0,46 cèntims, cinc rands sud-africans valdrien uns 0,28 cèntims i deu bahts tailandesos equivaldrien realment a 0,20 cèntims.