Tot i que cada vegada hi ha més gent que paga amb targeta de crèdit, encara queda molta gent que paga en efectiu. Normalment, ho fa en bitllets i quan els tornen el canvi, guarden les monedes de cèntims a la cartera. Com que no tenen un gran valor per si soles, no les acostumen a utilitzar per pagar i a poc a poc es van acumulant fent més nosa que servei. Però convé mirar de tant en tant aquelles monedes que comencen a agafar pols perquè ens podríem endur una gran sorpresa si és alguna edició poc comuna i en realitat té un valor molt més alt del que tenia quan la van crear. Com passa amb les antigues pessetes, els experts en numismàtica i els col·leccionistes de monedes poden pagar grans quantitats per aquells exemplars únics., sobretot si es mantenen un en bon estat de conservació i no estan brutes i envellides. És el cas d'algunes monedes de 10 cèntims, per les quals es poden arribar a 80 euros i en els casos més extrems fins a 900.

Dues monedes alemanyes entre 700 i 900 euros

Les dues monedes de 10 cèntims que tenen més valor per als col·leccionistes es van encunyar casualment en el mateix país i el mateix any. A Alemanya l'any 2002. En el cas de la primera es poden arribar a pagar 900 euros en portals com Foronum, Etsy o Ebay sempre que estigui en perfecte estat. Són exemplars que ja no estan en circulació, ja que es van retirar del mercat per un error d'impressió en què les vores van sortir irregulars. Aquestes monedes es poden identificar perquè tenen impresa la porta de Brandenburg al revers i presenten irregularitats. En canvi, per la segona moneda es poden arribar a pagar 700 euros. En aquest cas, també tenen un defecte d'encunyació que fa que tinguin un color similar a una moneda de 5 cèntims i presenti defectes en l'anvers i el revers.

moneda alemanya 10 centims
Moneda de deu cèntims alemanya que pot arribar a costar 900 euros. / Foto: Cedida
monedes alemanya 10 centims
A la dreta, moneda de deu cèntims alemanya que pot arribar a costar 700 euros. / Foto: Cedida

Una moneda de 10 cèntims espanyola per 80 euros

Lluny de les quantitats que es poden arribar a pagar per les monedes alemanyes, hi ha una altra moneda encunyada a Espanya l'any 2009 per la qual es pot arribar a pagar uns 80 euros. No és tant com les anteriors, però molt més del valor que tenia realment quan va sortir de fàbrica. En aquesta ocasió, el defecte que va que aquesta moneda tingui un alt valor és l'error d'impressió que fa que l'encunyació estigui molt desviada. Existeixen pocs exemplars d'aquesta moneda, i per això són bastant cares.

moneda espanya 10 centims
Moneda de deu cèntims espanyola que pot arribar a costar 80 euros. / Foto: Cedida