Una de les conseqüències de la pandèmia que semblen haver vingut per quedar-se és la paranoia contínua amb la desinfecció. La dermatitis acabarà sent propietària de les mans de gairebé tothom després de posar-nos gel hidroalcohòlic diàriament i les vendes de lleixiu, alcohol i altres productes antivírics, antigèrmens i antibacterians s'han disparat exponencialment. Enmig d'aquest frenesí de neteja, s'ha destapat en un estudi científic el lloc més brut de l'interior dels avions, que a més ha resultat no ser el lavabo.

Revelen la part més bruta dins dels avions

I és que ara que per fi les restriccions semblen relaxar-se i els viatges són possibles -encara que els augments de preus a causa de la guerra de Rússia a Ucraïna i les vagues en territori espanyol-, la preocupació per microbis al nostre voltant es multipliquen i traslladen nous llocs fora de casa, com els hotels o els avions en els quals viatgem a les nostres destinacions vacacionals tan esperades en els últims mesos.

Avió neteja|netedat / Europa Press

Un estudi revela que la part més bruta d'un avió no és el lavabo / Europa Press

Travel Math, una aplicació que ajuda a mesurar distàncies i altres paràmetres a tenir en compte durant els nostres viatges, ha fet un estudi científic en aeroports i avions que horroritzaran més d'un paranoic de la neteja. I és que, mitjançant proves microbiològiques, han arribat a la conclusió que la part de l'interior d'un avió amb més quantitat de microbis no és el vàter ni cap element del bany, sinó la tauleta o safata desplegable del nostre seient en el qual podem llegir o menjar durant el vol.

No són els lavabos: les tauletes i l'aire condicionat

Per a això, els científics van examinar mostres de diversos llocs de dins de les aeronaus per determinar el número de què es coneix com a unitats de coliformes, una àmplia classe de bacteris, que poden incloure excrements. I els resultats van revelar que la tauleta plegable allotjava fins a 2.155 unitats de bacteris formadors de colònies (UFC) per cada 2,5 centímetres quadrats. En segon lloc, es troba la sortida de l'aire condicionat que tenim sobre el seient, que va donar un resultat de 285 UFC.

Cinturó seguretat avió / PxFuel

La sivella del cinturó de seguretat és una de les parts més brutes / PxFuel

El tercer lloc del pòdium anava, en efecte, per al lavabo, però no al vàter o llocs que solen ser considerats més bruts, sinó al botó de la cadena, que contenia 265 UFC. Un altre cop fora del lavabo, seguia i finalitzava la llista la sivella del cinturó de seguretat, que va donar un resultat de 230 UFC. D'altra banda, les mostres analitzades dels aeroports van revelar que el més brut eren els botons de les fonts, que ascendien als 1.240 UFC i seguits per les baldes individuals dels lavabos i els seus 70 UFC.

Davant de les dades, els autors de l'estudi recomanen "evitar qualsevol contacte directe que el menjar tingui amb la taula", per reduir el risc de transferir bacteris a la boca, a més d'aconsellar "portar desinfectant de mans per a qualsevol altra superfície bruta que pugui tocar al llarg del seu viatge".