L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha alertat de la comercialització de diverses marques de formatges que estaven produïdes per una empresa sense autorització. L’alarma la van donar les autoritats sanitàries de Castella-la Manxa, que van denunciar un establiment no autoritzat que elaborava i venia formatges frescs de vaca de tipus llatí que podien no ser segurs per al consum humà.

Aquesta empresa, en el seu dia, havia estat inspeccionada i s’hi havien trobat deficiències importants, motiu pel qual se l’havia donat de baixa i se li havia retirat el número de registre sanitari. Les autoritats sanitàries van tornar a fer una investigació de l’establiment i, en accedir al seu interior, es va veure que seguia amb la seva activitat tot i haver estat clausurada. Es va ordenar la retirada de tot el producte del mercat i de la notificació als usuaris a través de l’AESAN.

El producte retirat és un formatge fresc de vaca de tipus llatí

Entre els formatges afectats hi ha “Mi Patria Queso Fresco de Vaca Latino” amb l’etiqueta de la bandera d’Ecuador, Perú o amb una etiqueta de color verd i blanc amb la imatge d’una vaca frisona, un pes de 300 grams la unitat, número de lot 2270040 i data de caducitat 26/11/2022. També hi ha “Queso Fresco La Granja Latina”, amb etiqueta de color blau i blanc amb la imatge d’una vaca frisona. En aquest cas existeix el de 300 grams, amb lot 2270037 i data de caducitat 02/11/2022, i el d'un quilo, amb lot 2270034 i data de caducitat 12/10/2022. Per últim, també hi ha el “Mi Patria Queso Fresco de Vaca Latino Costeño”, en format barra de tres quilos, número de lot 2270041 i data de caducitat 10/01/2023.

Des d’AESAN alerten que aquests formatges s’han venut a Catalunya, la Comunitat de Madrid, la Comunitat Valenciana, les illes Balears i Múrcia, tot i que no es descarta que pugui haver-hi altres punts d’Espanya on també s’hagi comercialitzat. Com a mesura de precaució, recomanen a les persones que puguin tenir algun d'aquests formatges a casa seva que no el consumeixi.