Alerta sanitària per un lot de formatge venut a Espanya. La mozzarella fresca de la marca Bocconcini de Albe va ser retirada després de trobar la presencia de una toxina estafilocòcica al producte. L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha activat l'avís de contaminació del producte després d'haver estat informada per la Comunitat Autònoma de Madrid, a través del Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI).

El bacteri contingut a un dels lots, concretament el 2.910, produeix símptomes d'intoxicació alimentaria als qui consumeixen aquest formatge fresc. Pot provocar nàusees, vòmits intensos, recargolaments abdominals, diarrea i, en casos aïllats, mal de cap i febre. Tot això sorgeix, en el cas de menjar la mozzarella contaminada, passats els primers 30 minuts. El malestar pot arribar a durar fins a vuit hores després de la ingestió. 

Retirada del producte i simptomatologia

Amb tota la informació disponible, el producte va ser distribuït a Andalusia, Astúries, les Illes Balears, les Illes Canàries, Catalunya, Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia i la Comunitat Valenciana, segons ha alertat el Ministeri de Consum del govern espanyol. Tot i això, no es descarta que s'hagi comercialitzar a altres indrets de la península. Les autoritats competents, mitjançant el SCIRI i els Serveis de la Comissió Europea a través de la Xarxa d'Alerta Alimentària europea (RASFF, per les sigles en anglès), han demanat la retirada de la mozzarella fresca de tots els canals on va arribar per vendre's.

Mozzarella Albe / MINISTERIO DE CONSUMO
Mozzarella Bocconcini de Albe / MINISTERIO DE CONSUMO

Tanmateix, el Ministeri no té constància de cap cas associat amb aquesta alerta a Espanya. És a dir, no s'ha registrat cap intoxicació pel bacteri de l'estafilocòcica al lot 2.910 de la marca Bocconcini de Albe. Es recomana a totes les persones que van comprar aquest formatge fresc que s'abstinguin de consumir-lo i el retornin al punt de compra o, en qualsevol cas, el llencin. En cas d'haver ingerit la mozzarella i, especialment, si es presenta simptomatologia adversa, s'aconsella anar al centre de salut més proper. 

La data de caducitat del lot afectat finalitza el 29 d'octubre del 2022. Cada bossa de mozzarella fresca Bocconcini de Albe té un pes per unitat de 250 grams net i de 150 grams, una vegada escorregut d'aigua. Tot i ser un producte refrigerat, el bacteri pot sobreviure a baixa temperatura, per la qual cosa encara que hagi estat a nevera la toxina podria afectar al consumidor.