En plena alarma pels nous casos d'hepatitis infantil d'origen desconegut que s'estan detectant per tot Europa i que a Espanya compta amb almenys tres nens afectats, l'Agència Espanyola de Medicaments ha llançat un avís sobre un medicament per a nens que s'ha hagut de retirar del mercat per contenir impureses desconegudes que podrien constituir un risc per a la salut dels pacients que les consumeixin.

Nova alerta sanitària per aquests medicaments per a nens

Es tracta del medicament Montelukast Cinfa 4 i Montelukast Cinfa 5, ambdós utilitzats per al tractament de l'asma infantil. Es comercialitzen en comprimits masticables i ara l'Agència Espanyola de Medicaments, l'AEMPS, ha advertit que alguns lots són defectuosos, ja que s'han obtingut "resultats fora d'especificacions en l'assaig d'impureses desconegudes". Per això, ha demanat la "retirada del mercat de totes les unitats distribuïdes dels lots afectats i devolució al laboratori per les vies habituals".

Montelukast Cinfa / Arxiu|Arxivament

Diversos lots de la medicació infantil per a l'asma han estat retirats / Arxiu

Els lots afectats són les capses de Montelukast Cinfa de 4 mg en comprimits masticables EFG amb un contingut de 28 pastilles (NR: 74195, CN: 681038). Cal fixar-se en el número de lot, que és el BS1597, i en la data de caducitat, el 31/05/2023. L'altre medicament afectat és el Montelukast Cinfa de 5 mg, també amb 28 comprimits masticables EFG (NR: 74196, CN: 681039), amb tres lots contaminats: el BR3131, amb data de caducitat 31/07/2022; el BS0957, amb data de caducitat 30/04/2023; el BS2137, amb data de caducitat 31/08/2023.

Hepatitis desconeguda, salmonel·losi per ous Kinder i fàrmacs per a l'asma

Els dos fàrmacs, produïts per laboratoris Cinfa, estan orientats al tractament i prevenció de símptomes d'asma en nens per via oral. El primer està recomanat en nens de fins a cinc anys, mentre que el segon serveix fins als 14. Encara que de moment no s'ha vinculat cap infecció o problema sanitari amb aquesta alerta, és important detectar si el tenim a casa, deixar de consumir-lo i tornar-lo al punt de venda per rebre el reembors, ja que les impureses detectades poden posar en risc la salut dels pacients, a més vulnerables en tractar-se de nens petits.

ventolin asma - pixabay

Els productes retirats contenen impureses desconegudes que posen en risc els pacients / Pixabay

La nova advertència sanitària coincideix amb els misteriosos casos d'hepatitis infantil i amb el brot de salmonel·losi vinculat a la retirada massiva d'ous Kinder, que fa setmanes que augmenta la llista de productes contaminats i ha suposat casos de gravetat com el d'una nena britànica de tres anys que es troba gravi a l'hospital. Es diu Brooklyn-Mai i fa dies que està ingressada per una greu intoxicació a causa dels mítics ous de xocolata.