Un banc de blanqueig de capitals, dels més importants d'Europa, amagat en un restaurant de Fuenlabrada (Madrid). L'Alma de Damasco, un establiment de gastronomia siriana i dolços àrabs, situat al polígon industrial del municipi madrileny era utilitzat més aviat per fer entregues de diners que per menjar. De fet, segons ha avançat el diari Nius, l'empresari sirià Mohamed H. ja va ser detingut el desembre del 2019 per un presumpte blanqueig i delicte fiscal. Això va fer posar el focus al local per part de la Unitat de Drogues i Crim Organitzat de la Policia Nacional, fins a trobar el que, segons l'Europol, del banc més gran "del narcotràfic d'Europa". El propietari del restaurant, a més, va passar de viure al barri del Pilar de Madrid a buscar un pis de luxe a Dubai (Emirats Àrabs Units), un fet que va sorprendre als investigadors, si tenim en compte que portar aquest alt nivell de vida cuinant i servint Mujaddara o Baba ghanoush, és més que improbable. 

'Operación Caldo': enviaments de fins a quatre tones de cocaína

Però, una de les característiques que més va sorprendre als investigadors va ser la localització del banc de blanqueig de diners. Aquest polígon industrial de Fuenlabrada té la major concentració de majoristes orientals de tota Espanya. Fet que va fer que el local de Mohamed H. passés desapercebut entre les màfies d'origen xinès que investigava la Policia Nacional. No obstant això, els agents van controlar els moviments i, al cap de pocs dies, van comprendre el per què de la localització: els ciutadans xinesos anaven gairebé tots els dies al local. Pel que sembla el cuscús o el Mujaddara no era el que atreia als potencials clients, sinó les transaccions que es feien per lo que després es descobriria que era el tràfic de drogues i l'intercanvi de diners internacionals.

A tot això, la Policia Nacional ho va anomenar Operación Caldo, on es va investigar tot i cadascun dels moviments de la família siriana, com ha explicat el mitjà citat. Encara que poc després va acabar involucrant a la meitat dels cossos de policia del continent. En aquesta col·laboració, on també va intervenir l'Europol, es va descobrir a tres clans mafiosos de diverses nacionalitats que van realitzar enviaments de fins a quatre tones de cocaïna. I tot aquests diners passaven, en part, per l'Alma de Damasco amb un valor de milions d'euros i sobre una xarxa de finançament paral·lel que servia als diferents grups mafiosos per moure diners entre països sense necessitat d'obrir un compte a l'estranger.

Ramificacions del narco-banc

El restaurant espanyol s'utilitzava d'entitat financera com un sistema de compensació. És a dir, un client deixava els diners a la sucursal de Madrid i una altra persona els podia recollir, quedant-se una comissió pel servei els propietaris, i sense fer cap altre tipus de preguntes. Això va provocar diferents ramificacions segons circulava el capital per tot Europa. De fet, es creu que aquest narco-banc operava des de Finlàndia fins a Turquia i altres estats del continent. Respecte als fons reinvertits a Espanya, van anar a parar a finançar una empresa de VTC (Vehicle de Transport amb Conductor) i a una alta de camions.

Aquest mes de setembre, en un dispositiu policial en el qual van participar 120 agents, es van realitzar 21 registres i es van practicar 32 detencions a Madrid, Toledo, Màlaga i Àlaba. La policia va trobar 485.000 euros en efectiu, una pistola semiautomàtica, 470 quilos d'haixix, 1,2 tones de cabdells de marihuana, així com un cultiu amb 995 plantes, onze cotxes de luxe, set rellotges d'alt valor i el taller mecànic on els arrestats realitzaven les modificacions als vehicles.