El cas de la desaparició de la Madeleine McCann és un dels més mediàtics de tot el món, ja que, quinze anys després, encara no s'ha pogut resoldre ni incriminar amb proves a ningú. Tot i que recentment s'ha imputat com a presumpte culpable a l'alemany Christian Brueckner, no hi ha encara prou evidències que serveixin per a incriminar-lo. Un investigador d'escenes de crim explica quines tècniques utilitzades en l'actualitat podrien fer-se servir per resoldre el cas d'una vegada per totes. 

L'investigador d'escenes de crim Steve Chancellor, especialitzat en crims no resolts, analitza la probabilitat de trobar evidències forenses a l'escena del crim al mitjà britànic The Sun

La millora tecnològica és clau per resoldre casos antics

 Les enormes millores tecnològiques que s'han produït en els últims quinze anys són una gran ajuda a l'hora d'analitzar escenes de crims que van succeir fa tant de temps. Chancellor ha explicat a The Sun quines tècniques i metodologies es fan servir per a trobar proves concloents en escenes de crims no resolts, i quines empraria ell per trobar evidències contra el presumpte segrestador i assassí de la nena. Segons ha detallat l'expert al mitjà, "els casos més grans sovint es resolen amb els detalls més minúsculs". 

Els investigadors d'escenes de crim fan servir quatre mètodes de detecció de proves

Tal com explica Chancellor al diari, existeixen quatre mètodes per a detectar proves i evidències forenses a les escenes de crim. El primer que fan els investigadors és una anàlisi o exploració visual de l'escena del crim amb l'ajuda de llum ultraviolada de diferents colors, concretament, "dispositius portàtils que envien llum a diferents longituds d'ona per intentar detectar objectes estrangers". No obstant això, aquesta tècnica, en casos que fa tant de temps que van succeir, sovint no dona els fruits esperats. A continuació, amb coixinets enganxosos, procedeixen a recollir fibres que es troben a la superfície, com ara cabells o teles, per a una posterior anàlisi, però, com detalla l'expert "si ha passat molt de temps, la tercera opció seria fer servir una cinta més gruixuda, que pot ser més útil"; aquest altre tipus de cinta pot treure les fibres  més amagades o de més difícil accés. No obstant això, aquestes cintes també poden danyar la mateixa escena del crim, de manera que no són les més recomanables.

Finalment, en cas que cap de les tres opcions anteriors s'adeqüi a l'escena del crim on s'està treballant, s'utilitza una aspiradora de mà equipada amb un filtre especial que ho aspira tot, com afirma l'expert. 

L'aspiradora especial és l'únic mètode amb el qual podrien trobar proves concloents

Els investigadors estan analitzant la furgoneta del principal sospitós del cas, l'alemany Christian Brueckner. En tractar-se de l'escena d'un crim succeït més de deu anys enrere, l'expert dubta que els tres primers mètodes detallats siguin òptims. De fet, creu que amb el mètode de l'aspiradora els investigadorspodrien trobar evidències concloents: "les fibres haurien acabat, probablement, dins d'esquerdes del vehicle". Si bé és cert que s'haurien hagut d'analitzar totes les fibres que es trobessin, perquè la potència de l'aspiradora ho absorbeix tot, és el mètode que ell hagués fet servir donat el pas del temps. 

Chancellor afirma que les fibres de tela són molt més fàcils de detectar que altres materials. En el cas de la Madeleine McCann, els investigadors busquen al vehicle del sospitós fibres del pijama que la nena duia la nit de la seva desaparició. Segons detalla l'expert, "si una peça de roba s'ha trencat durant el crim, deixa anar moltes altres fibres més petites.

Per ara, la investigació encara és oberta, a l'espera de trobar proves concloents contra Brueckner qui, malgrat haver confessat saber "tot el que li havia passat a la nena" a un amic seu, no pot ser jutjat per la falta d'indicis. Chancellor és optimista amb la investigació, i creu que tard o d'hora, si s'empren els mètodes adequats, es podran localitzar evidències concloents que expliquin el que va succeir-li a la petita quinze anys enrere.