Una cardiòloga resident de primer any a l’hospital La Princesa de Madrid va salvar la vida d’una dona fent servir un Apple Watch que li va permetre identificar que estava patint un atac de cor. Els fets van tenir lloc a la localitat de Navalacruz, Àvila, durant les festes patronals el passat setembre.

La metgessa, Blanca Santos Martín, era al poble gaudint de les festes amb la seva família quan una nit va rebre una trucada d’una amiga dient que la seva tia no es trobava bé, amb un fort dolor al pit. La doctora Santos es va desplaçar al domicili de la seva amiga i després de fer una primera comprovació va detectar que els símptomes de la dona eren compatibles amb els d’un infart i van trucar immediatament a una ambulància.

Va fer servir l’Apple Watch com a electrocardiògraf

Totes les ambulàncies van equipades amb electrocardiògraf, un aparell que serveix per a mesurar l'activitat del cor i que permet fer un diagnòstic més precís. No obstant això, el dispositiu que portava l'ambulància que va atendre la trucada no funcionava, i això va obligar la doctora a actuar amb rapidesa per poder salvar la vida de la pacient. Va optar per provar una tècnica que havia escoltat durant la carrera: fer servir un Apple Watch com a dispositiu de diagnòstic.

El dispositiu d'Apple deixa clar que la funcionalitat que notifica la freqüència cardíaca no està pensada per a detectar infarts. Així i tot, la doctora Santos va prendre tres derivacions amb el rellotge des de diferents parts del cos. Segons explica al diari El Mundo, ho va fer "del canell esquerre al canell dret, i del turmell esquerre a la mà dreta i a la mà esquerra". La gràfica que va obtenir amb aquest mètode li va confirmar el diagnòstic d'infart. La doctora va sol·licitar que la pacient fos traslladada a l'hospital de Salamanca on li van poder obrir l'artèria bloquejada. Després d'alguns dies ingressada, la dona va rebre l'alta mèdica completament recuperada.

La doctora Santos assegura que aquest tipus de dispositius seran claus per diagnosticar de manera més precisa els infarts. Tot i l'èxit d'aquest procediment d'emergència, té clar que els rellotges intel·ligents només són una eina útil en aquests casos si se sap interpretar un electrocardiograma, una lectura que requereix formació mèdica.