Metges britànics adverteixen del perill d'una nova tendència de TikTok inspirada en la sèrie de Netflix El Juego del Calamar, que ha provocat una onada de casos de cremades d'extrema gravetat en nens d'entre 11 i 15 anys.

Nou repte viral perillós a TikTok

Es tracta d'un dels desafiaments de la popular sèrie coreana disponible a Netflix. En un dels capítols, anomenat "El hombre del paraguas" els concursants són obligats a intentar mossegar les vores d'una galeta en forma de bresca fins a modelar una forma dibuixada al mig.

Galeta d'El Juego del Calamar / Netflix

Galeta d'El Juego del Calamar / Netflix

Aquest repte a què s'enfronten els protagonistes s'ha fet viral en xarxes socials, provocant el conegut com a honeycomb challenge -repte de la bresca d'abelles-, en la qual els fans de la sèrie fan les galetes des de zero a casa seva per després simular la prova del programa.

'Honeycomb challenge' o repte de la bresca d'abelles

Si ja es va advertir sobre el perill que els nens petits miressin la sèrie per la seva extrema violència, aquest repte s'ha convertit en un risc real, ja que diversos nens s'han cremat de gravetat després d'intentar-ho. I és que un dels ingredients principals de les galetes és sucre fos a temperatures molt altes per fer la massa.

El caramel, a altes temperatures i de gran adherència, ha estat ja el responsable de diversos ferits al Regne Unit, on han saltat totes les alarmes. Unitats especialitzades en cremades de tot el país han atès nens d'entre 11 i 15 anys amb lesions de gravetat des del llançament de la sèrie a Netflix.

Adverteixen de les cremades greus de nens petits

De fet, la British Burn Association -Associació Britànica de persones amb cremades-, BBA, publicava a Twitter un missatge alertant de la situació: "Advertència. Els serveis de cremades estan experimentant un augment en les lesions per cremades seguint la tendència #squidgame i #honeycomb a les xarxes socials. Molts requereixen cirurgia per tractar-los".

Aquests casos, segons el vicepresident de BBA, el professor Kayvan Shokrollahi, podrien ser només la "punta de l'iceberg" del problema. Ell mateix ha explicat als mitjans de comunicació que "el punt d'ebullició del sucre és de més de 150 graus i qualsevol vessament o contacte del caramel amb la pell provoca cremades molt més profundes que s'agreugen pel fet que s'adhereix a la pell".

Sucre bullint, perill fatal

És una cremada comuna a la cuina, ja que s'utilitza molt per a les receptes de rebosteria, però el professor Shokrollahi ha posat èmfasi que "és preocupant que el rang d'edat dels pacients ingressats recentment és d'11 a 15 anys i alguns han necessitat empelts de pell".

Per prevenir accidents d'aquest tipus, la BBA aconsella "posar en pràctica mesures de sentit comú ben conegudes pels xefs en cuinar dolços o melmelades, així com l'ús de guants en cuinar o en manipular qualsevol barreja amb sucre fos". I sobretot, la supervisió d'un adult durant tot el procés.

Què fer i com prevenir-lo

I en cas que un nen -o adult- es cremi, recomanen posar la ferida sota aigua corrent dia durant vint minuts, evitant posar gel. Després, embolicar l'àrea afectada sense fer força i buscar atenció mèdica.

L'associació insisteix en com de preocupant que és l'edat dels nens ferits i que la idea provingui de TikTok, i compta amb què només una part de les lesions acabin en la unitat de cremats -de moment hi ha cinc nens afectats greus-, per la qual cosa considera que hi ha d'haver molts altres casos, víctimes d'aquest Juego del Calamar en versió real.