Lluny queda aquell 2002 quan Eric Velastegui, àlies King Wolverine, va crear la facció a Espanya dels Latin Kings. L'organització, una autèntica banda criminal, alguns cops blanquejada per aquells que han volgut evitar que es parlés de les perilloses bandes llatines que han anat entrant a casa nostra, ha anat passat alts i baixos i si bé ara no està en el seu millor moment, la Guàrdia Civil ha pogut, els darrers vint mesos, dibuixar com funcionava el Reino Hispano, la facció que controlava la zona de Catalunya, amb capítols, filials locals, amb força a Reus, Rubí, Granollers i Barcelona i Hospitalet. Les bandes llatines estan instal·lades, també, a Catalunya, en format de sindicats del crim, amb una jerarquia molt clara, molt violents i amb necessitat d'expandir el seu negoci i control del territori.
L'operació Kamaleones, que neix a Reus, l'agost de 2022, ha permès a la Guàrdia Civil, amb especialistes d'Informació de la mateixa comandància de Tarragona i també la col·laboració de mitjans estatals, dibuixar tota l'organització i poder-los relacionar amb fets delictius rellevants, com el crim, el gener de 2023, d'un home membre d'una banda rival en un bar de Terrassa -un cas que investiguen els Mossos i que els sospitosos ja són entre reixes.
D'una foto a Instagram a una batalla mortal a l'Hospitalet de Llobregat
Arran d'unes fotografies que ells mateixos van publicar en un perfil públic d'Instagram, on es veien persones amb samarretes de la banda i fent les salutacions habituals d'aquestes bandes, els investigadors van anar escalant la investigació fins que van arribar als dos líders de Catalunya, el 'Trikimiki' i la 'Star', i després tornar a baixar fins a les seccions locals, els capítols. En total s'han detingut una trentena de persones si bé la investigació és més àmplia i hi ha gairebé una seixantena de persones que estan vinculades als Latin Kings a Catalunya, ara ja totes en llibertat.
L'enfrontament territorial és un dels motius pels quals aquestes bandes ajunten esforços per combatre contra altres bandes. Un enfrontament a l'Hospitalet de Llobregat, territori que pretén controlar el Reino Hispano amb el capítol de la Sagrada Família, contra els Mara Salvatrucha 13 (M-S13), una de les altres bandes llatines que hi ha a Catalunya, va acabar amb un dels integrants dels Latin Kings ferits greus per una ganivetada. Des d'aquell dia que els integrants d'aquesta banda havien jurat venjança i van organitzar-se per atacar als rivals amb un acció coordinada, de revenja, que, segons els investigadors que han seguit i vigilat durant mesos els Latin Kings, hauria pogut acabar amb morts. Tenien localitzats els rivals a atacar, quins recorreguts feien, com es mourien, quines armes farien servir i com consumarien l'atac, però la direcció de la banda, al darrer moment, va arribar a un pacte amb els M-S 13 i van avortar aquesta sanguinària venjança.
Pels investigadors, que consideren Reino Hispano una organització criminal, aquesta acció, si bé al final no es va dur a terme, també els hi va servir per saber com estaven organitzats, quines dependències orgàniques hi havia i, sobretot, la perillositat i capacitat de fer mal d'un grup com aquest, que fins ara havia passat per sota dels radars dels cossos policials. Els investigadors de la Guàrdia Civil ha anat fent una feina retrospectiva d'aconseguir atestats policials on les persones investigades hi havien participat per poder relacionar uns fets que, vistos des de lluny, podien semblar aïllats, en casos que estaven relacionats. Robatoris, agressions, baralles... on s'anaven repetint modus operandi i també personatges per arribar a poder fer el trencaclosques dels Latin Kings a Catalunya.
Star i Trikimiki, els líders a Catalunya
L'objectiu del Reino Hispano i dels capítols locals és el control del territori per enfortir la seva banda criminal, amb estafes -aconseguien Bizum de manera fraudulenta estafant a compatriotes seus- i la venda de droga, si bé, segons han pogut confirmar els investigadors no havien aconseguit encara moure molts diners ni estendre's tal com volien. Els dos líders, que tenien supremacia sobre els altres, eren un home i una dona, d'uns 30 anys -edats superiors a la mitjana dels altres investigats- de Rubí, ella, i de l'Hospitalet de Llobregat, ell, que exercien de Suprems, que són els encarregats de liderar l'organització a cada territori, per sobre dels capítols locals, que tenen els seus líders.
Segons han explicat avui els especialistes en Informació de la Guàrdia Civil de Tarragona, els que han portat a terme la investigació, els dos líders, la Star i el Trikimiki, vivien simulant una vida normal, treballaven, tenien família, i els caps de setmana era quan participaven de les reunions i trobades de Latin Kings i és quan exercien el seu lideratge. Un treballava en una companyia telefònica i l'altre en una fàbrica. Quan s'havien d'absentar de la feina per trobades o viatges relacionats amb l'organització, simulaven estar malalts a la feina. Les aportacions dels membres de la banda i l'activitat delictiva, en una fase inicial, amb venda de droga al detall, no permetia als líders poder viure dels Latin Kings. Els investigadors, alhora, també creuen que ho feien per passar més desapercebuts a una possible acció policial.
"És un bon cop, però no definitiu"
Quan es va tenir tota l'organització dibuixada, després d'haver-los fotografiat fent les seves reunions en parcs de Reus, Rubí o l'Hospitalet de Llobregat, i fins i tot haver pogut comprovar els seus rituals d'iniciació i de pertinença i també accions violentes entre ells a tall de càstig físic per algun incompliment dels codis interns, la Guàrdia Civil va demanar autorització al jutge Diego Álvarez de Juan, el titular d'Instrucció 3 de Reus, per poder explotar la investigació i fer les detencions i, sobretot, escorcollar les cases dels arrestats, on es va trobar documentació, armes i també roba que es pot relacionar amb fets delictius i que conté simbologia dels Latin Kings.
"És un bon cop, però no definitiu", asseguren els responsables d'aquesta investigació contra els Latin Kings a Catalunya. "La notícia és que no hi ha notícia", asseguren. La desarticulació de l'organització abans que poguessin cometre algun tipus d'acció més contundent, com la que tenien previst per aquest mes d'abril, com una segona part de la revenja de l'Hospitalet de Llobregat, ha evitat víctimes mortals o mutilacions greus, ha detallat el general Pedro Antonio Pizarro, el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, però ell mateix ha explicat que tots els detinguts han quedat en llibertat i que, per tant, la investigació segueix en marxa. Se'ls hi ha pogut posar nom i cognoms, aconseguir documentació -en un pis escorcollat a Granollers es van trobar llistats de noms i àlies- i posar-los al peu al coll, però aquestes organitzacions, com aus fènix, reneixen i tenen la necessitat de rearmar-se i recuperar el control; és el seu modus vivendi.
Els investigadors no descarten que caldrà tornar a detenir els integrants d'aquests capítols locals, però, alhora, també ara caldrà veure quins moviments duen a terme. Els Latin Kings són una organització piramidal amb obediències molt marcades, que desarticulacions i detencions, poden tenir greus repercussions pels líders locals i territorials per part dels líders en l'àmbit espanyol per errors que poden haver comès facilitant la feina a la policia. El compte d'Instagram on havien penjat fotografies de la banda, també armes i salutacions estil Latin King, des de Reus, van iniciar la investigació.