Les bandes llatines violentes, organitzades com veritables entramats criminals, existeixen a Catalunya, tot i que els Mossos d'Esquadra diguin que no. Si més no, això sembla de la darrera investigació feta per la Guàrdia Civil que ha permès desmantellar i detenir a diversos membres del Reino Hispano, la facció catalana dels Latin Kings, una de les bandes juvenils d'origen sud-americà més perilloses. Arran d'una investigació que va arrencar a Reus, i tutelada pel jutge Diego Álvarez de Juan, el titular d'Instrucció 3 de la capital del Baix Camp, s'ha aconseguit dibuixar tot el sistema criminal que té a Catalunya aquesta banda que els especialistes en Informació de la Guàrdia Civil creuen que estaven organitzats per cometre accions violentes relacionades amb agressions, venjances, tràfic de drogues i també estafes. De la investigació de la Guàrdia Civil s'han pogut desarticular les diferents cèdules d'aquesta banda llatina que havia arrelat a Catalunya; algun dels arrestats ja tenien experiència en altres d'aquests grups on imperen lleis marcials, càstigs i dependència directa del Suprem i la Suprema

Les investigacions fetes per la Guàrdia Civil, amb especialistes d'Informació de la demarcació de Tarragona i també de la Zona de Catalunya, han pogut esfilegar l'organització i saber qui eren els líders -els Suprems (de l'organització a escala catalana, el "Reino") i els Inques (en l'àmbit local, els "Capítols")- i la majoria dels integrants, els que formaven part de ple dret de la banda, els autoanomenats Kings, o els Fases, els membres sense veu ni vot, que encara no tenen dret a formar part de la banda criminal que formen els Latin Kings

 

Dos Suprems controlen els Latin Kings a Catalunya

A Catalunya la Guàrdia Civil ha detectat que hi havia dos suprems, un home i una dona. M.C.R.H, àlies 'Star', una noia d'origen equatorià que viu a l'Hospitalet de Llobregat, que s'encarregava de dirigir els diferents 'capítols' -organitzacions més locals dels Latin Kings- i mantenir contacte amb els altres 'reinos' d'Espanya i d'altres punts del món, i, alhora, aplicar les directrius del Concili o Nació, el màxim organisme de comandament i control de la banda en l'àmbit espanyol. També un Suprem, home, 'Trikimiki', J.A.M.R, també d'origen equatorià, veí de Rubí. En aquest cas, aquest líder s'encarrega de coordinar els capítols, supervisar el compliment de les regles i lleis pròpies de la banda i s'encarrega també de la seguretat i protecció dels diferents membres de Latin Kings dintre del Reino Hispano, la facció catalana de la banda llatina. 

A Catalunya la Guàrdia Civil ha pogut acreditar, i detenir, membres de quatre capítols, quatre organitzacions locals que formen aquest Reino Hispano. El capítol de Reus -durant la investigació va mutar a capítol de la Costa, amb la suma del capítol de Cubelles, amb una fusió entre els dos-, el capítol de la Sagrada Família -amb membres a Barcelona i a l'Hospitalet de Llobregat-, el capítol de Granollers i el capítol de Rubí

Tot i que quan es va explotar la investigació per detenir als membres dels diferents capítols i als líders es van arrestar a una trentena de persones, només unes quinze van ser entregades al jutge. Tots van quedar en llibertat, acusats de pertinença a organització criminal, coaccions, amenaces, estafa i tràfic de drogues, a l'espera que es pugui celebrar el judici quan finalitzi la instrucció. El jutge Diego Álvarez de Juan, tot i que, en la interlocutòria assegura que tots tenen origen a l'Amèrica del Sud, creu que tenen prou arrelament a Catalunya per no escapar-se; tot i això, els hi ha retirat el passaport i ha ordenat que compareguin als jutjats cada primer de mes per confirmar que no s'han escapat. En els escorcolls, més de deu a tot el país, es van trobar armes i també drogues.

Més de 60 Latin Kings a Catalunya

Tot i que la investigació de la Guàrdia Civil no ha pogut aclarir des de quan està en marxa aquesta facció catalana dels Latin Kings, creuen que des de 2022, com a mínim, que estan en marxa. Va ser en aquell moment, l'agost del 2022, quan els especialistes en Informació van detectar perfils en xarxes socials d'aquest grupuscle a Reus, i va ser quan van començar a estirar el fil per arribar a poder dibuixar tota l'organització i el seu funcionament. A Catalunya s'han identificat un total de 60 persones que podien estar vinculades, en diferents formes, a aquesta organització, el Reino Hispano -del qual depenien els capítols locals i que, alhora, depenia de la Nació (a escala espanyola) i dels Estats Units, com l'actual màxim nivell de comandament. A l'Estat també hi ha el reino Inca, a Madrid, el reino Maya, al País Valencià, i el reino Azteca, a Múrcia.

Els investigadors han confirmat que Latin Kings a Catalunya, amb el Reino Hispano, funcionava de manera jeràrquica i piramidal, amb distribució de tasques i responsabilitats, i amb aportacions econòmiques periòdiques que era el que feia mantenir l'organització, més enllà dels que aconseguien del tràfic de drogues i les estafes. Els membres dels diferents capítols, els que ja estaven coronats -Kings-, participaven en reunions cada primer diumenge de mes. Abans de ser membre de ple dret de la banda, havien de ser coneixedors de la 'Literatura', el codi d'ordre intern que s'ha de complir gairebé cegament, i que les sancions poden ser càstigs físics de diferent consideració. Els capítols també tenen càrrecs interns, com l'Inca, el màxim responsable, i també un segon, el Cacique, un tercer, el Jefe de Guerra -el més operatiu-, un quart, el Tresorero, i un cinquè, el que es bateja com a Maestro. Aquest organigrama es replica a tots els capítols investigats per la Guàrdia Civil a Catalunya.

Objectiu: desplegar el crim per Catalunya

L'objectiu dels diferents capítols i del Reino Hispano era aconseguir guanyar força, sumar més adeptes i organitzar-se per cometre delictes, com participació en baralles, revenges i atacs a bandes rivals i també al tràfic de drogues, un fet que permet al jutge qualificar-los, en aquesta fase de la investigació, com una organització criminal. Durant la investigació es va detectar la utilització de paraules claus per complicar la feina de la policia; love, juguete o frijoles són algunes de les paraules que feien servir per referir-se a armes.