Agents dels Mossos d’Esquadra de la Unitat de Patrimoni Històric de la DIC han aconseguit recuperar una creu gòtica processionària del segle XVI que va ser robada de la parròquia de Santa Maria de Sant Martí Sarroca l’any 1981. Els autors dels fets van assaltar el temple religiós destruint les tanques de les portes de l'entrada de ponent i el pany per accedir a l'interior. Els lladres van arrencar la imatge del Sant Crist de marfil que presidia l’altar major i van forçar la porta de la sagristia per endur-se dues creus processionàries de plata, una romànica del segle XIV i una gòtica del segle XVI, dos calzes de plata i dos reliquiaris.
Una de les creus, recuperada després de 42 anys
Més de 40 anys després del robatori a l'església de Sant Martí Sarroca, un dels objectes robats, la creu gòtica del segle XVI, ha pogut ser recuperada pels Mossos d'Esquadra. La seva localització s'ha produït gràcies a l'avís del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, que va tenir coneixement que la peça, després de quatre dècades desapareguda, estava a punt de ser venuda en una subhasta que s'havia de celebrar el passat 17 de novembre.
Des de la policia catalana es van posar en contacte amb els organitzadors de l'esdeveniment, una empresa dedicada a la compra i venda d'antiguitats, però el seu responsable no va poder acreditar la propietat de la creu gòtica ni cap document de compra. Per aquest motiu, els Mossos la van recuperar i, després de fer treballs per autentificar-la, la van retornar i dipositar al Bisbat de l’Hospitalet de Llobregat.
Recuperen desenes de documents i manuscrits històrics venuts per internet
D'altra banda, la Unitat de Patrimoni Històric de la DIC dels Mossos, gràcies al ciberpatrullatge que fan els investigadors en portals web especialitzats en la compra i venda d’antiguitats, també han pogut recuperar diversos documents públics i manuscrits històrics que es venien a través d'internet. La seva recuperació s'ha pogut dur a terme després que l'11 de novembre de 2022, els investigadors descobrissin que un perfil venia diferents documents antics d’institucions catalanes medievals, interns d’Ajuntaments, d’administracions de caràcter senyorial i jurisdiccional, així com capbreus i eclesiàstics.
Alguns d'ells, amb alt valor històric, tenien aparença d'haver estat espoliats. De fet, la mateixa persona que els venia assegurava en la descripció dels productes que podrien ser documents originals procedents d'arxius públics. Arran d'això, el passat 3 de febrer es va fer una inspecció policial al venedor per intentar esbrinar si els documents que estava posant a la venda eren autèntics. Els agents, només veure'ls, van sospitar que podria tractar-se de documents de "domini públic" i que, per tant, no podien estar en mans privades. A més, van comprovar que no es trobaven en condicions òptimes de conservació.
Segons els va explicar el venedor, tot allò era herència d'un familiar que col·leccionava antiguitats i no disposava de cap paper que acredités la seva compra o d'on provenien. Davant aquesta situació, els Mossos van endur-se temporalment 51 documents, 23 dels quals van ser retornats a l'home. La resta, 28, van ser catalogats com documents de domini públic i van ser lliurats als arxius d'on procedien o en biblioteques acreditades perquè s'integrin en el seu fons patrimonial i se n'asseguri una bona conservació.
D'entre tots aquests documents, el més valuós és una peça teatral escrita en vers i inspirada en la llegenda de fra Garí de Montserrat. El document manuscrit va ser copiat a partir d’una peça original que es va deslocalitzar al Monestir durant la Guerra del Francès el 1811. Es tracta d'una peça amb un gran interès per a la història del teatre català, ja que es tracta d’un tipus d’obra de la qual no han sobreviscut massa testimonis d’una temàtica relacionada amb llegendes pròpies de Catalunya. La inscripció manuscrita de l’exemplar, vincula l’obra i l’autor P. Valentín Céspedes, jesuïta, amb l’Abadia de Montserrat, motiu pel qual s'ha decidit que es mantingui conservat a la seva biblioteca.