La placa de bronze commemorativa robada del cim del Matagalls, al Montseny, tornarà a lluir després de més de dos anys desapareguda. Els Mossos d'Esquadra de la Unitat de Patrimoni Històric de la Divisió d'Investigació Criminal (DIC) l'han recuperada després d'iniciar al juliol les gestions corresponents de ciberpatrullatge que han permès localitzar, recuperar i restituir l'emblema sostret. En aquests moments hi ha dues persones investigades, una en qualitat de receptadora, que operava des d'una botiga d'antiguitats de Madrid, i l'altra la compradora de la placa ubicada a Catalunya.

Els investigadors de la policia catalana, en veure la placa a la venda en un portal d'Internet dedicat al col·leccionisme, van iniciar les comprovacions per tal de confirmar que era l'objecte original sostret i per si constava alguna denúncia pel furt. La làmina de bronze, de 40 per 25 centímetres, va desaparèixer dels peus de la Creu del Matagalls en un moment determinat entre els anys 2020 i 2021, i els fets es van denunciar aquest 2023 en conèixer de l'alerta policial per la venda per Internet. Més enllà del valor històric, atès que va ser instal·lada en honor del mossèn Jaume Oliveras i Brossa, excursionista i escalador que va realitzar la Travessa Matagalls-Montserrat l'any 1904.

La Creu de Matagalls, al lloc que ocupava la placa de bronze commemorativa, en una imatge d'arxiu / CME
La Creu de Matagalls, al lloc que ocupava la placa de bronze commemorativa, en una imatge d'arxiu / CME

La placa tornarà al Montseny en unes setmanes

Per aquesta fita, el Club Excursionista de Gràcia va instal·lar dues plaques idèntiques l'any 2004: una al Santuari de Montserrat i l'altra al cim de Matagalls, als peus de la Creu que, a més, està integrada com a patrimoni cultural al Parc Natural de Montseny, protegit aquest darrer pel decret 127/2021. Segons han informat els Mossos d'Esquadra en un comunicat aquest dissabte, les pròximes setmanes la placa serà retornada a l'Ajuntament del Montseny per a la seva restitució. Les dues persones investigades han estat denunciades i la policia catalana no descarta que hi hagi més implicats.