"És difícil protegir la droga de les rates", han justificat els agents de policia d'Uttar Pradesh (Índia) davant dels jutjats després de la desaparició de 200 quilos de marihuana en diverses comissaries i dipòsits de la regió. El magistrat Sanjay Chaudhari, responsable del cas, s'ha trobat amb aquesta excusa del cos de seguretat quan els hi va preguntar sobre la droga que faltava en relació a les investigacions sobre narcotràfic i les substàncies estupefaents confiscades. Els policies han assegurat que es tracta de "rosegadors intrèpids" que han infestat les casernes i han assegurat que els edificis es troben en un greu "perill d'infestació de rates". Sembla que aquestes excuses, tot i que són originals, no han acabat de convèncer al jutge, més encara si fem una avaluació històrica amb altres països: a l'Argentina, el 2018, també van al·legar una cosa similar per perdre 540 quilos de cànnabis misteriosament.

Evitar el narcotràfic en rates mitjançant subhastes públiques de drogues

En l'informe presentat pels policies, la droga confiscada era de més de 1.000 quilos, dels quals van desaparèixer un total de 195. Aquesta quantitat de marihuana es trobava emmagatzemada en dos dipòsits de 386 i 700 quilos, respectivament. Tot apunta a les rates, segons els investigadors policials. El cos indi es troba superat per aquesta situació perquè, en base a la seva declaració, no els hi va donar temps a tractar i gestionar el cànnabis abans que els rosegadors se'l mengessin. Tanmateix, en un moment de brillantor, els agents han fet una proposta a la justícia de la Índia: que la droga incautada no es quedi en dependències policials, sinó que sigui subhastada a laboratoris d'investigació i empreses farmacèutiques pel seu ús medicinal. Tot això, és clar, amb beneficis que vagin a parar al govern i organismes estatals.

Però sembla que les rates no serien només les causants d'aquesta desaparició. Un parlamentari del districte va assegurar que la marihuana emmagatzemada podria haver quedat diluïda o danyada per les fortes pluges. Una quantitat de justificacions que no sembla que convencin al magistrat, però que en aquests moments seria l'explicació més lògica per no investigar si el culpable és un ser humà de dins del cos.

Aquest cas de les rates drogoaddictes no és nou. Ja va donar-se a l'Argentina el 2018. Els policies de Buenos Aires van ser jutjats després de perdre els 580 quilos de marihuana, tot i argumentar que els culpables eren els rosegadors. Un cas molt similar al dels seus companys de professió de la Índia. No obstant això, en aquesta pèrdua, no va acabar de quallar. La Fiscalia va negar la possibilitat de les rates a les comissaries de Buenos Aires perquè hauria aparegut algun cadàver intoxicat dels animals. Això no va trobar-se mai. Els agents argentins van ser expulsats del cos i sancionats. Ara per ara, es desconeix si a la regió d'Uttar Pradesh hi ha cossos sense vida de rates a les comissaries, però potser això seria el que els diferenciaria del que va passar al país sud-americà.