Fa tan sols uns dies va fer-se viral l'experiment amb rates dansaires de l'Escola de Postgrau en Ciència i Tecnologia de la Informació de la Universitat de Tòquio (Japó). Els científics van experimentar amb deu rosegadors i 20 persones que van escoltar fragments de la Sonata per dos pianos en re major de Mozart. Així ho explicava la revista Science Advances que treia com a conclusió que tant humans com rates movien el cap al compàs de la música. La tendresa del moment, de poder connectar animals considerats irracionals amb racionals, va ser un boom per conèixer com funcionen les connexions neuronals i semblava tot un pas en la investigació neurocientífica. Però, aquest avanç ha portat la massacre pròpia de la humanitat i, desafortunadament, les deu rates Wistar utilitzades van ser sacrificades immediatament després de l'experiment.

Eutanasia a les rates després de l'experiment, segons el protocol científic

Els rosegadors van ser comprades a Tokyo Laboratory Animals Science Co. Ltd, amb nou setmanes d'edat. Totes deu van ser utilitzades per les proves dutes a terme per l'equip científic liderat per Hirokazu Takahashi. De fet, els investigadors han assegurat que l'estudi va fer-se "en conformitat amb els principis rectors per la cura i ús d'animals en l'àmbit de la ciència fisiològica publicats per la Societat Fisiològica del Japó". No obstant això, la polèmica s'ha estès a les xarxes socials. El protocol japonès marca que una cop finalitzat l'experiment, les rates havien de morir. "Es van fer tots els esforços possibles per minimitzar el patiment i la incomoditat dels animals i per reduir el número d'animals utilitzats", han explicat els científics de la Universitat de Tòquio.

Aquest protocol va aprovar-se pel Comitè d'Ètica d'Experiments amb Animals de l'Escola de Graus en Ciències i Tecnologia de la Informació de la Universitat de Tòquio, han asseverat fonts del centre educatiu. El mètode utilitzat hauria estat la sobredosis amb pentobarbital sòdic de "160 mil·ligrams per kilo, per via intraperitonial", segons van explicar els autors de la investigació a la revista citada. La música de Mozart va ser l'últim gran avanç que van escoltar les rates abans de morir. Tot i això, aquest dilema de sacrificis als animals de laboratori no només es dona al Japó. De fet, fa tan sols uns mesos va succeir a Barcelona.

Un gos Beagle en una imatge d'arxiu / PIXABAY
Un gos Beagle en una imatge d'arxiu / PIXABAY

El sacrifici d'animals de laboratori, també es va donar a Barcelona

A principis de febrer d'aquest any, la Universitat de Barcelona, a través del Parc Científic de Barcelona on hi és el laboratori Vivotecnica, va ser el focus d'una polèmica per voler sacrificar 38 cadells de raça Beagle. L'assaig del Ministeri de Ciència i Innovació, molt més escatològic que el japonès, obligava als gossos a ingerir un fàrmac durant 28 dies mentre estaven en gàbies diminutes. Al final, segons va comunicar el centre d'investigació i la pròpia universitat, van salvar a sis dels cans, però van mantenir que 32 haurien de morir per fer-los les respectives necròpsies per estudiar els seus teixits abans d'iniciar un assaig amb persones. Tot i les signatures en contra de l'eutanàsia dels animals, sembla que estava previst fer un altre experiment similar a Madrid per intentar desenvolupar un nou medicament antifibròtic per tractar la fibrosis hepàtica i merofibròsi.