No respectar les normes a la carretera és molt perillós. Saltar-se les limitacions de velocitat pot ser causa de greus accidents, fins i tot, mortals. Però només frenar quan es veu que hi ha un radar tampoc serveix de molt. I fins i tot, per un truc que ha posat en marxa la DGT, tampoc ens estalviarem la multa. Com ho han aconseguit? És fàcil. 

La DGT sap que molts conductors, quan veuen un radar de velocitat a la carretera, per evitar ser multats, opten per frenar just abans del radar, un fet que no només pot ser perillós, també pot ser inútil per evitar la multa. Els radars que està instal·lant ara la DGT permeten tenir una imatge de tram que despista als conductors, que es pensen que només hi ha un radar de mesura. 

Dos radars seguits, que fan despistar als conductors

Són dos radars, repetits, en zones estratègiques, que permeten enxampar a més conductors. El conductor, segons la teoria de la DGT, frena quan veu el primer radar, i per tendència, es coneix que els conductors tornen a accelerar, gairebé recuperant la velocitat excessiva que es portava abans del primer radar. És llavors quan entra en funcionament el segon radar, una mica més endavant, quan el conductor ja no s’espera que pot ser fotografiat. I aquí cauen molts conductors, que són sancionats, pensant-se, fins i tot, que han enredat a la policia, però no. 

La DGT assegura que aquest tipus de radars repetits per caçar conductors espavilats estan senyalitzats a la carretera, però no sempre els usuaris de les vies els saben interpretar o hi presten atenció. Amb aquest truc la DGT sap que molts conductors frenen al primer radar, però ja no paren atenció al segon, i són fotografiats. I avisen també d’una altra cosa. La senyalització que ens avisa d’aquest tipus de radar és la següent:

radar 1

Senyal de doble radar, segons la DGT / ElCaso.cat

Frenar de sobte, per evitar ser gravat pel radar, també pot ser perillós i tenir multa. Si la policia t’enxampa fent-ho, frenant sense motiu a la via, amb la intenció d’evitar ser detectat per un radar de velocitat, la multa pot arribar als 200 euros. 

Si ja ens hem passat i ha saltat el flash del radar, la multa que pot arribar a casa nostra va dels 100 als 600 euros, segons la velocitat de la via i la velocitat que porti el cotxe (segons el radar). En el casos més greus, fins i tot pot ser que la sanció, a més de ser econòmica, també comporti la pèrdua de punts del carnet de conduir. Per exemple, en una via on s’ha d’anar a 120 km/h, si superem els 190 km/h la multa pot arribar als 600 euros i una retirada de sis punts del carnet de la DGT. 

Un truc molt perillós per no fer saltar el radar

A Espanya hi ha una possibilitat d'evitar una multa per excés de velocitat. Es tracta d'una pràctica summament desaconsellable i perillosa, però alguns radars no detectaran la velocitat del vehicle si es compleixen certes condicions.

Fa unes setmanes un conductor va aconseguir evitar una sanció per excés de velocitat perquè es va considerar que el radar no va detectar amb exactitud la rapidesa amb què circulava. La màquina de la DGT va dictaminar que anava a 306 km/h.