La nit del 2 d’abril Miguel Armando Recalde (a la foto, amb la samarreta del Real Madrid), originari del Paraguai, va morir dessagnat a la plaça del Nou, a la Zona Franca de Barcelona, després de ser apunyalat fins a nou vegades per, presumptament, un grup de tres homes, els tres relacionats amb la facció més violenta dels Boixos Nois, els ‘Cachorros’ dels Casuals. No va ser l’únic ferit en aquesta ràtzia violenta que, des de l’Hospitalet de Llobregat, on havien quedat, van fer els acusats d’aquest crim. També van deixar ferit, i ara amb cadira de rodes, a Iván R. A., que també va rebre diverses ganivetades.

Després de mesos d’investigació, el grup d’Homicidis dels Mossos d’Esquadra de Barcelona van detenir aquesta setmana quatre persones relacionades amb els fets, amb aquest assassinat i les greus lesions que va patir la segona víctima. Es van fer les detencions a Vilanova i la Geltrú i a Barcelona i es van detenir els que, presumptament, són els tres autors materials, tres homes, de 28, 26 i 25 anys. També es va detenir una dona, de 25 anys, que va col·laborar amb els assassins la nit dels fets. Els quatre tenen relació amb aquest grupuscle juvenil vinculat als Casuals, “el sindicat del crim” creat per Boixos Nois per controlar, segons les investigacions de la policia, el tràfic de drogues a la ciutat de Barcelona. 

Cachorros, els joves dels violents Casuals

Amb l’explotació del cas Hydra, que es va fer de manera conjunta entre la Comissaria General d’Informació i la Unitat Central de Segrestos i Extorsions (UCSE) es van detenir a diverses persones relacionades amb aquests delictes que anaven més enllà de la violència relacionada amb l’esport i el FC Barcelona. Amb tot el reguitzell de delictes que els imputaven, també s’investigaven tres crims. Un en un prostíbul de Gràcia, una execució a Badia del Vallès i també aquest apunyalament a la Zona Franca on va morir el paraguaià i aficionat al Real Madrid Miguel Armando Recalde i es va ferir a una segona persona. 

Els dos primers es van poder resoldre, o enfocar-ne la resolució, amb les detencions fetes a principi de juny, i ara, amb aquestes quatre detencions més, de grups que formen part de l’entramat més jove dels Casuals, s’ha pogut resoldre, segons els Mossos d’Esquadra, aquest tercer crim, del mes d’abril. 

Què va passar el 2 d’abril a la Zona Franca?

Les diligències encara han de seguir i no s’han conegut molts detalls de la investigació, però ElCaso.cat ha tingut accés a part de les indagacions que han fet els Mossos d’Esquadra per aclarir els fets i que vinculen els quatre detinguts, que aquest divendres ja van ingressar a presó, sense fiança, amb l’assassinat del passat 2 d’abril. Els investigadors no tenen dubtes, i tampoc la fiscalia i la magistrada Maria Eva Moltó, que els detinguts són les persones que alguns testimonis van descriure, també el ferit que ha quedat en cadira de rodes, en el moment dels fets, al voltant de les cinc de la matinada, quan Miguel Armando Recalde tornava de la discoteca on treballava com a vigilant de seguretat. 

Entre els delictes que els Mossos imputen als Casuals també hi ha l’extorsió, la pressió que exercien a altres grups criminals o a persones vinculades a entorns d’oci per poder controlar la venda de droga. La policia creu que l’incident de l’abril, que va acabar amb un mort a la plaça del Nou de la Zona Franca, està relacionat amb aquesta activitat delinqüencial. 

“Quiero salir a matar”

No només el testimoni de les persones que hi havia a la zona en el moment de l’atac han facilitat la detenció dels quatre joves. Les tarifacions dels mòbils dels acusats els situen al lloc dels fets i, alhora, també es va trobar una peça del cotxe que un dels acusats, la dona, Gemma V., conduïa i que van fer servir per escapar del lloc dels fets. Els Mossos també han tingut accés a un dels mòbils d’un dels acusats, que va aparèixer a la zona dels fets, i van poder recuperar una conversa entre dos dels detinguts, entre Iván P. i Antonio Q., on el primer assegurava que “estaba desquiciado” i que “quiero salir a matar”, segons consta les informacions relatives al cas. Hores abans dels fets els dos acusats van quedar en un lloc de l’Hospitalet i després, juntament amb Jordi A., i a bord del Citroën que conduïa la xicota d’aquest darrer, Gemma V., van anar fins a la Zona Franca, on van atacar, presumptament, a les dues víctimes. 

La noia es va quedar al cotxe i els altres tres, armats amb ganivets, van atacar les víctimes, amb, com a mínim, nou ganivetades. L’home va perdre molta sang per les ferides i es no va poder fer res per salvar-li la vida. Després dels fets, amb el mateix cotxe, i després de ser reclamats per la noia, van marxar del lloc dels fets.

A presó per risc de fuga

A l’espera que durant la instrucció del cas s’aclareixi el grau de participació de cada un dels quatre detinguts en l’atac mortal contra Miguel Armando Recalde, la magistrada, en contra la voluntat de les defenses, ha ordenat l’ingrés a presó dels quatre. Assegura la jutgessa Moltó que, ara que saben que són investigats i que la policia té indicis contra ells, podrien escapar del país, tot i que tinguin arrelament i domicili conegut.