Bizum s'ha consolidat com un dels mètodes de pagament més utilitzats al nostre país. La seva immediatesa i facilitat per transferir diners en qüestió de segons permet pagar a mitges sense necessitat de passar diverses targetes pel datàfon i perseguir els morosos, que es queden sense excuses per tornar diners. Tanmateix, i precisament per aquesta rapidesa, moltes persones envien sense voler un Bizum a qui no devien, i ja està el drama. Hi ha maneres per intentar que ens el tornin, encara que és difícil.

Enviar un Bizum per error i no poder recuperar els diners

Així ho ha explicat el Banc d'Espanya, que ha emès un avís sobre les transferències fetes a través de Bizum, plataforma que compta amb el suport de la gran majoria de bancs espanyols i que permet enviar des de 50 cèntims fins a 1.000 euros amb un parell de clics. Encara que s'han restringit les operacions diàries a 60 recepcions al mes, no hi ha límits en les vegades que podem enviar diners, que no podran superar els 2.000 euros en un dia.

Bizum s'ha convertit en un dels mètodes de pagament més utilitzats en Espanya / Pixnio

Només es necessita tenir l'aplicació del banc i vincular el compte a Bizum i tenir el número de telèfon del destinatari de la nostra transferència per utilitzar-la. Després de seleccionar la quantitat i el contacte i confirmar l'operació, els diners es transferiran de forma immediata. I aquesta és l'arma de doble tall, perquè s'envia ràpidament i un error ens pot sortir car, ja que una vegada feta l'operació, els diners no es podran recuperar, almenys fàcilment.

Què fer si ens hem equivocat en fer un Bizum

Una badada o un error en triar el contacte o la quantitat pot portar a una transferència errònia i a molts mals de cap. Per evitar-ho, el Banc d'Espanya recomana fer servir Bizum "amb el temps necessari i comprovar que s'està remetent al número de compte o telèfon mòbil desitjat", ja que els pagaments no es poden anul·lar i ens queden poques opcions per recuperar els diners que hem enviat erròniament.

Els pagaments per Bizum són molt difícils de recuperar si ens hem equivocat / Creative Commons

Un dels trucs per fer-ho és sol·licitar la devolució a qui li hàgim enviat els diners, ja sigui a través de les xarxes socials o una trucada, o en la mateixa aplicació, on podem fer la petició al contacte amb l'import que volem rebre. Si l'usuari accepta, se'ns tornaran automàticament els diners, una cosa que s'ha utilitzat en algunes trames d'estafes desmantellades que tenien com a eina principal Bizum.

En cas que l'altra persona no accedeixi a tornar-nos els diners, segons el Banc d'Espanya, podem acudir al nostre banc perquè "realitzi les gestions pertinents per provar de recuperar els fons". I per evitar aquestes situacions, recomanen utilitzar Bizum "seleccionant els contactes de la teva llibreta en comptes d'escriure a mà el número de telèfon" el que s'enviarà els diners. Davant d'un error, el nostre banc podrà contactar amb l'entitat bancària receptora per veure si és possible l'operació. En última instància, sempre es pot recórrer a la via judicial.