La Policia Nacional va detenir el passat 6 de març a Sabadell (Vallès Occidental) cinc persones acusades dels delictes de tràfic d’éssers humans i explotació sexual. Els arrestats captaven les víctimes a Colòmbia, enganyant-les amb una feina inexistent com a cuineres a Barcelona per 33 euros diaris. Un cop arribaven a Catalunya, però, les dones eren traslladades a Sabadell i retingudes en un soterrani, incomunicades i obligades a estar disponibles pels clients les 24 hores del dia. Per evitar que escapessin, els delinqüents els arrabassaven els telèfons mòbils i els passaports, i les tenien tancades amb pany i forrellat a les mateixes habitacions on havien d’exercir la prostitució.

Arribaven a Catalunya com a turistes

Els membres de l'organització es posaven en contacte amb dones en situació de vulnerabilitat al seu país d'origen i els prometien feina estable com a cuineres. Ells s'encarregaven de gestionar l'arribada de les víctimes a Catalunya, proporcionant-los documents falsos que les acreditaven com a turistes. Els proporcionaven bitllets d'avió d'anada i de tornada perquè la seva tapadora fos més creïble, i també els hi facilitaven reserves d'hotels.

Tan bon punt arribaven a l'estat, els treien tots els diners, els passaports i els telèfons, i les traslladaven a un pis de Sabadell on les explotaven sexualment. A més a més, les mateixes víctimes s'havien d'encarregar d'oferir els seus serveis a través d'un call-center, comunicant les tarifes i assignant-se els clients entre elles. Quant a les condicions en les quals vivien, les dones havien de compartir llit en habitacions molt petites i en condicions d'insalubritat total. Per poder sortir al carrer havien de demanar permís i només podien desplaçar-se per uns carrers determinats. A banda de l'explotació sexual, també les obligaven a consumir droga i eren sovint maltractades.

Almenys una vintena de víctimes

El 6 de març, la Policia Nacional va realitzar dues entrades i registres a immobles de Sabadell, i van detenir cinc dels integrants de l'organització. En aquell moment van poder alliberar set de les dones retingudes, i van tenir coneixement de l'existència de tretze més. Els detinguts estan acusats de tràfic d'éssers humans, explotació sexual, blanqueig de diners i delictes contra la salut pública per tràfic de drogues. Després de passar a disposició judicial, el magistrat va decretar l'ingrés a la presó de dos d'ells, i la posada en llibertat amb càrrecs dels altres tres.