La Policia Nacional ha desarticulat una xarxa de proxenetes que es dedicaven a l’explotació sexual de dones xineses per tota Catalunya, així com a Mallorca i Alacant (País Valencià). En el marc de l’operació s’han dut a terme nou entrades i registres a domicilis que funcionaven com a bordells, i s’han detingut set persones a Barcelona, acusades de pertinença a organització criminal, prostitució coactiva i un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers.

Els nou escorcolls realitzats en habitatges de Sabadell (Vallès Occidental), Premià de Mar (Maresme), Palamós (Baix Empordà), Inca (Mallorca) i Alacant, han portat a l’alliberament de 16 dones que havien estat enganyades i coaccionades per exercir la prostitució a habitacions molt petites, sense ventilació i en condicions d’insalubritat.

Caçats gràcies a una pàgina web

La Brigada Local de la Policia Nacional de Sabadell va començar les investigacions després de detectar que una pàgina web que oferia contingut explícitament sexual també anunciava els serveis de cases-prostíbuls a diverses localitats catalanes, així com a Mallorca i al País Valencià. Amb aquesta informació van començar les perquisicions que van portar a la localització de diversos pisos a Sabadell, on la Policia sospitava residien dones de nacionalitat xinesa que es dedicaven a prostituir-se contra la seva voluntat.

Després dels primers escorcolls a Sabadell, els agents van poder comprovar que les dones vivien i treballaven en pisos en condicions molt dolentes, envoltades de brutícia i sense poder sortir al carrer. Més endavant van descobrir l'existència de més habitatges situats a altres localitats, i van realitzar també les entrades pertinents, en col·laboració amb agents de la Unitat Policial d'Estrangeria. Finalment, es van poder detenir set persones, considerades les principals responsables d'aquesta xarxa, a Barcelona.

Enganyades i retingudes contra la seva voluntat

Els proxenetes captaven a les dones a la Xina, oferint-los treball legal a Catalunya. Un cop arribaven, però, les obligaven a prostituir-se sota amenaces de mort, i les retenien als pisos on les obligaven a treballar. Després d’alliberar-les, els agents de la Policia Nacional van poder comprovar que nou d’elles es trobaven en situació d’irregularitat al país; des de la policia les van oferir assistència i les van posar en contacte amb els serveis socials de les localitats on resideixen.

ee21a92a 41ea 413f 86be b0ccf5495ef7 16 9 aspect ratio default 1211337 (1)
Una de les habitacions on les dones eren obligades a prostituir-se | Policia Nacional.

Amb aquesta actuació, des de la Policia han volgut mostrar que donen una “resposta contundent” a aquest tipus d’actuacions, així com un cop dur a la proliferació de bordells i locals de contactes on les víctimes són explotades sexualment i obligades a exercir la prostitució.