Que 1.800 quilos de cocaïna acabin dissoltes al mar podria ser un desastre mediambiental. És el que s’intenta evitar a la costa d’Astúries, on des de l’any 2021 hi ha enfonsat un buc que guarda aquesta gran quantitat de droga. Després d’una operació policial, els nou tripulants d’aquesta embarcació van fer naufragar el Nehir, el vaixell que portava la cocaïna de Fikri Amellah Agharbi davant de Gijón. En un primer moment va ser capturat a unes 120 milles de la costa, però es va poder desplaçar fins a tocar del port.

Des de llavors una odissea judicial i legal ha evitat que es pugui recuperar la droga, valorada en més de 60 milions d’euros i que, no només poden crear un desastre a la fauna i flora d’aquest golf del mar Cantàbric, també es pot convertir en objectiu d’altres narcotraficants que vulguin accedir a l’embarcació per fer-se amb el botí blanc. De moment, i segons tots els informes fets fins ara, l’embarcació encara no s’ha fet prou malbé per alliberar al mar la droga, però fa dos anys que està enfonsat i és qüestió de temps que la cocaïna acabi dissolta a l’aigua. Ara s’ha fet un contracte d’urgència amb una empresa nàutica que per un import de 780.000 euros retirarà l’embarcació de l’aigua i la portarà a un lloc segur, on es podrà evitar el problema mediambiental i es podrà assegurar la droga. 

Fikri Amellah Agharbi, el rei de la cocaïna

L’embarcació, el narcobuc Nehir, estava a les ordres de Fikri Amellah Agharbi, un home marroquí, arrestat per la Guàrdia Civil a Barcelona, que durant anys s’ha encarregat de gestionar l’entrada de cocaïna -i haixix- a Espanya pels clans més importants i poderosos. Des del Marroc havia enviat milers de quilos de cocaïna com els 1.800 que van detectar en aigües gallegues i els 4.300 quilos d’haixix per Múrcia. 

Les investigacions policials relacionen aquest vaixell amb el narco marroquí. El 22 de febrer de 2022 va ser quan es va detectar el Nehir entrant a zona espanyola i es va iniciar una operació de seguiment per tal de poder-lo intervenir i interceptar la droga. Els homes sota les ordres de Fikri Amellah Agharbi van aconseguir fer naufragar el vaixell abans de poder ser capturat. El valor de la droga que es va enfonsar amb el vaixell podria superar els 60 milions d’euros. En l’operatiu es van desplegar el Grup Especial d’Operacions (GEO) de la Policia Nacional, que van arribar a poder entrar al buc.