Fa pocs mesos els Mossos d’Esquadra van posar el crit al cel per l’ús que feien alguns dels seus agents a Tinder, l’aplicació per lligar. Començaven a sortir imatges de policies del cos dels Mossos d’Esquadra que aprofitaven l’uniforme per guanyar popularitat i likes en aquesta xarxa social “d’amor”. 

Les fotos que es van viralitzar en aquell moment mostraven agents amb uniformitat -de seguretat ciutadana USC o d’unitats especials, com l’ARRO- amb armes, un fet posava en relleu que les fotografies s’havien fet amb els agents de servei, un fet que podia comportar problemes en diversos àmbits. Des de la seguretat dels mateixos agents fins a la seguretat dels operatius on participen els policies. 

Sense protocol per part dels Mossos

De moment, però, tot i el neguit generat en aquell moment, ni la Prefectura ni la Direcció General de la Policia han actuat per evitar l’ús d’uniformes en aquest tipus de xarxes socials. Hi ha un reglament, però no està actualitzat a les tecnologies que han envaït la vida pública els darrers anys. 

La Guàrdia Civil pren la iniciativa

Qui sí que s’ha mogut ha estat la Guàrdia Civil. Els agents d’aquest cos militaritzat ja no podran aprofitar-se del verd per lligar més. Hauran d’optar per altres virtuts. Mitjançant un Reial Decret, la Guàrdia Civil ha prohibit d’arrel publicar fotos en xarxes socials amb uniformes del seu cos.

Només ho podran fer els agents que tinguin una autorització expressa dels seus comandaments -per exemple, els agents que treballen al departament de comunicació i premsa del cos.

Detención abuso menores San Fernando / Guardia Civil

Els agents de la Guàrdia Civil tenen prohibit lligar a Tinder aprofitant l'uniforme / ElCaso.cat

D’aquesta manera, amb aquesta nova normativa, s’evitarà tornar a veure imatges d’agents de la Guàrdia Civil intentant lligar a Tinder o aplicacions semblants amb l’uniforme de la Guàrdia Civil.

Però el Reial Decret aprovat pel Consell de Ministres aquest dilluns també contempla la prohibició d’ús de la uniformitat policial en altres xarxes socials com Instagram -on han proliferat els perfils policials-, a Twitter o a TikTok.

Si les unitats d’investigació interna de la Guàrdia Civil detecten des d’ara un ús irregular de la uniformitat del cos armat a Tinder, Instagram o Twitter hauran d’actuar i l’agent s’enfronta a possibles sancions disciplinàries.

Prohibit vendre roba de la Guàrdia Civil entre particulars

Alguns agents, lluny de Tinder, també havien trobat la manera d’aprofitar-se de l’uniforme. En aquest cas, per guanyar diners. El Reial Decret també prohibeix la compravenda entre particulars d’elements de la uniformitat de la Guàrdia Civil.