Un Jutjat Penal de València ha condemnat a sis anys de presó els tres propietaris d'una botiga de mascotes pels delictes de falsedat documental, estafa, pertinença a grup criminal i maltractament animal. A més, se'ls ha inhabilitat per a ocupar qualsevol feina relacionada amb animals i no en podran tenir cap durant tres anys i tres mesos. Es tracta de la condemna més gran que s'ha imposat mai a Espanya per maltractament animal

Els animals venien en males condicions, sense vacunar i malalts

Els propietaris de l'establiment, coneguda com 'la botiga dels horrors', importaven cadells des d'Eslovaquia en condicions pèssimes, alguns dels quals morien durant el trajecte fins a Espanya. Un cop arribaven a la botiga, no els feien guardar la quarantena corresponent i els posaven a la venda sense dir-los als compradors d'on venien ni l'edat que tenien. A més, se'ls feia una cartilla de vacunació falsa en què figuraven vacunes que no els hi havien posat i una edat superior a la que tenien. 

A l'establiment, situat a l'avinguda Cardenal Benlloch de València entre els anys 2014 i 2016, els animals eren emmagatzemats en vitrines de petites dimensions on no cabien tots els cadells i no tenien espai per moure's. Al fons de les gàbies, hi posaven serradures o papers que no absorbien els orins, femtes i vòmits de les mascotes, que vivien rodejats dels seus excrements. L'espai no comptava amb la llicència per actuar com a punt de venda d'animals, ni com a centre veterinari. 

A més, com que no havien rebut cap vacuna, estaven plens de paràsits i de malalties com coronavirus, parvovirus caní o virus del brom. El local no era molt gran i no tenia diferents estances per separar els animals malalts, motiu pel qual s'anaven contagiant els uns als altres. Això va provocar que una desena de cadells acabessin morint al cap de pocs dies de ser entregats a les seves noves famílies. Per si això passava, els propietaris del negoci els venien amb una garantia de reposició. És a dir, si l'animal moria, donaven un altre igual al client de forma gratuïta. Com si en lloc d'un animal, fos un producte comprat per internet.