Els incidents a la presó de Lledoners no s'aturen. Si la setmana passada una quinzena de reclusos van intentar provocar un motí arran de l'agressió d'un intern a dos funcionaris, ara ha estat aquest mateix intern que ho va originar tot el que ha tornat a actuar. En aquesta ocasió, va tornar a agredir un altre funcionari i va intentar incendiar una de les cel·les del Departament de Règim Tancat, on havia estat traslladat després del primer incident greu.

Els fets, segons detalla Regió7, van ocórrer el passat dimarts, cap a les cinc de la matinada, quan dos funcionaris van veure que sortia fum de la cel·la on estava tancat aquest reclús, amb antecedents violents i problemes de salut mental. En aproximar-se per veure que estava passant, van observar que l'home havia calat foc a uns papers amb un encenedor amb la intenció de provocar un incendi. Ràpidament, van obrir la porta i van entrar a socórrer-lo, però l'intern va anar contra ells per atacar-los. Un dels funcionaris va patir una lesió greu en una cama i va necessitar atenció mèdica.

Les presons de Catalunya, fora de control

Aquest incident, així com l'anterior intent de motí, provocats per la mateixa persona, no són fets aïllats a Lledoners. A les altres presons de Catalunya, la situació no és molt millor. Segons un informe elaborat per l’associació de treballadors de serveis penitenciaris de Catalunya Marea Blava, entre el gener i l'agost, hi va haver 87 agressions greus —amb lesions greus— contra funcionaris, i 381 de lleus, que sumen un total de 468 agressions entre les lleus i les greus. Si s’hi sumen les temptatives, aquesta xifra s’enfila encara més, fins als 864 funcionaris afectats. Un 20% més que l'any 2022.

Pel que fa a les agressions sexuals, les xifres també van a l'alça. Aquest 2023, fins a l'agost, s'han denunciat setze incidents d'aquestes característiques amb disset víctimes. Són sis a Quatre Camins, quatre a Brians 2 i a Joves, dos a Ponent i una a Brians 1. Es tracta d'un 125% més que l'any anterior. Pel que fa a les víctimes hi ha cinc funcionàries i tres voluntàries, però també cuineres, dinamitzadores socials o mestres.