Els primers mesos del 2023 han estat un malson a les presons de Catalunya. Així ho recull un informe intern que s’ha conegut avui, elaborat per l’associació de treballadors de serveis penitenciaris de Catalunya Marea Blava, que apunta que des del gener fins a l’agost s’han disparat un 20% les agressions, lleus i greus, a funcionaris de presons als nou centres que hi ha arreu del país. Segons aquestes dades, a les quals ha tingut accés ElCaso.cat, en aquests primers vuit mesos d’enguany s’han registrat 87 agressions greus —amb lesions greus— contra funcionaris, i 381 de lleus, que sumen un total de 468 agressions entre les lleus i les greus. Si s’hi sumen les temptatives, aquesta xifra s’enfila encara més, fins als 864 funcionaris afectats.

Més agressions que mai

Les dades recullen que on hi ha més agressions, com és normal, és als centres on hi ha més interns. A Brians 2, per exemple, se n’han registrat 21 de greus i 69 de lleus. A Ponent, a Lleida, tot i que no és tant poblada, s’han registrat 23 incidents greus contra funcionaris, tot i que només 26 de lleus. Si es fa l’anàlisi de l’any 2022, amb dades també d'entre gener i agost, hi ha un repunt clar del 20%. L’any 2022, en aquest parcial, es van registrar 392 agressions. Aquest 2023 ja s’ha superat aquest nombre, amb 468. L’any 2022 es va acabar amb 577 agressions. Des de Marea Blava estan convençuts que aquest nombre es superarà. 

També s'han disparat les agressions sexuals d’interns a treballadors i funcionaris de les presons de Catalunya, segons les mateixes dades. Aquest 2023, fins al mes d’agost, s’han denunciat setze incidents, que han deixat disset víctimes. Sis a Quatre Camins, quatre a Brians 2 i a Joves, dos a Ponent i una a Brians 1. Un fet que representa un augment, amb relació al mateix període del 2022, del 125%. S’han agredit sexualment cinc funcionàries i tres voluntàries, com el col·lectiu més afectat. També cuineres, dinamitzadores socials, mestres, etc.

Les agressions, a debat

Des de Marea Blava creuen que aquestes dades són l’exemple clar del fracàs absolut de la política penitenciària del Govern de la Generalitat de Catalunya i lamenten que ningú del departament de Justícia, de qui depenen les presons, n'hagi assumit cap responsabilitat. Ni la consellera Ubasart ni la cúpula de Serveis Penitenciaris, amb el secretari de Mesures Penals, els director i subdirector generals, el cap de l’Àrea de Règim Interior Penitenciari, la responsable de Protocols i Estudis de Seguretat i la responsable de Procediments de Seguretat. 

Des d’aquesta associació de treballadors de presons de Catalunya, expliquen que el mes de març passat, Justícia va aplicar una sèrie de mesures que són —asseguren— insuficients i que, tot i que es va qualificar d'“acord històric” amb els sindicats, alguns dels quals ja se n’han desmarcat, no serveix per acabar amb les agressions que es registren als centres penitenciaris de Catalunya i només serveix per “validar una política penitenciària sostinguda en el fracàs”. Des de Marea Blava reclamen mesures més contundents i un canvi de rumb de la política del departament de Justícia per recuperar el control de les presons. Aquesta greu problemàtica que viuen els funcionaris de presons ha estat un dels temes cabdals del debat que la mateixa organització, que no es presenta a les eleccions sindicals, ha organitzat amb els sindicats CSIF, ACAIP, Intersindical i CATAC, malgrat que tots els que s'hi presenten van ser convidats.