L'Audiència de Girona ha condemnat a 6 anys i mig de presó l'acusat de violar una menor de 17 anys a l'exterior d'una discoteca de Cadaqués (Alt Empordà) la matinada de l'1 d'agost del 2018. Segons conclou la sentència, l'acusat va empentar la víctima contra una paret per immobilitzar-la i la va violar. Un veí de la població el va enxampar in fraganti. És aleshores quan el processat va fugir carrer avall i la víctima va poder demanar ajuda. A l'acusat el van detenir poca estona després davant del local. 

La sentència exposa que l'acusat, Paolo Nieto, i la víctima, de 17 anys, van sortir junts d'una discoteca de Cadaqués cap a dos quarts de sis de la matinada. Un cop fora, es van aturar a una cantonada per fer-se petons amb el consentiment d'ambdós.

Poc després, van anar a un lloc més apartat del local. Va ser allà on el condemnat va fer-li tocaments als genitals de la víctima, que li va dir que parés. "No va fer cap mena de cas a què li acabava de demanar la víctima, la va empentar contra la paret i la va immobilitzar agafant-la pels canells per sobre de les espatlles", descriu la sentència. En el document també queda provat que el processat es va abaixar els pantalons i la va violar.

Enxampat in fraganti

Un veí que caminava per la zona va veure com el condemnat violava la noia i va poder ajudar-la. El tribunal assenyala que la menor va aconseguir escapar-se de les mans de l'agressor en veure passar el jove, que va declarar com a testimoni dels fets en el judici. 

El veí va explicar que, de lluny, va veure "una parella" al carrer, amb la noia contra la paret i el noi davant. D'entrada "no li va donar importància", fins que es va adonar d'allò que estava passant: "Va poder veure que el noi la tenia agafada i li va semblar que la noia volia sortir i ell no li deixava fer". Finalment, el testimoni va declarar que la noia va acostar-se a ell amb un atac de nervis demanant-li ajuda, mentre el noi marxava ràpidament en direcció a la discoteca, afegeix la sentència.

Immediatament, aquest testimoni i un altre jove van anar fins a l'entrada del local perquè la víctima identifiqués qui havia estat. El van localitzar allà davant, li van dir que no es mogués i van alertar la policia.

Les imatges de videovigilància, claus per identificar el sospitós

El tribunal subratlla que les imatges d'una càmera de videovigilància van gravar l'acusat tornant cap a la discoteca a les 5.55 de la matinada. Anava pel carrer amb el cinturó descordat i la bragueta oberta,  fet que ha fet pensar al tribunal que les formes són compatibles amb el que relata el testimoni, que diu que l'acusat va marxar ràpidament.

A l'hora de condemnar-lo, la sentència remarca que la declaració de la víctima ha estat persistent i coherent, però que, a més, el seu relat està corroborat amb fins a nou indicis o proves.

A banda de la declaració del veí, la sala també ha demostrat que van localitzar ADN del condemnat en la víctima. A la sala de vistes, el processat va admetre que s'havien fet "petons i tocaments", però va negar que hi hagués hagut penetració al·legant que no havia pogut tenir una erecció. 

El resultat de l'exploració ginecològica també ha estat clau per esclarir els fets. Els metges li van detectar un esquinç a l'himen i ella mateixa va dir a l'Audiència que mai havia tingut relacions sexuals: "L'existència de l'esquinçament acompanyat de sang en aquesta zona i a la samarreta de l'acusat corrobora que va ser una penetració no consentida", assenyala la sentència.

Estrès posttraumàtic

El tribunal també recull que la víctima pateix un trastorn per estrès posttraumàtic a causa dels fets. Segons la sentència, la violació li ha causat una "desestructuració evident en la vida" perquè va arribar a deixar els estudis durant un temps, va abandonar l'esport que practicava i va haver d'anar a viure uns mesos fora del país. La seva germana també va explicar al judici que està "destrossada" i que no ha tornat a ser la mateixa: "Va deixar de ser alegre, no volia sortir, no volia estudiar ni treballar, no tenia esma de fer res".

L'Audiència de Girona ha condemnat l'acusat, que és d'origen francès i actualment té 29 anys, com a autor d'un delicte d'agressió sexual amb penetració i li imposa una pena de 6 anys i mig de presó i 5 anys de llibertat vigilada.

A més, també se li imposa una orde d'allunyament de 500 metres i tampoc podrà comunicar-se amb la víctima durant un termini de 9 anys.

En concepte de responsabilitat civil, l'haurà d'indemnitzar amb 24.750 euros.