La nova Llei de Trànsit de la DGT que va entrar en vigor fa uns mesos ha portat moltes novetats i ens ha recordat algunes conductes que fem malament al volant i que ens podrien arribar a costar una multa. Els conductors que tenim problemes de visió no estem molt ben informats sobre aquesta qüestió. Hem de portar ulleres obligatòriament? Podem portar lentilles? S’han de tenir unes ulleres graduades de recanvi per si ens sorgeix algun imprevist mentre estem circulant per la carretera?

Doncs bé, si tenim problemes de visió i no portem ulleres o lentilles, hem d’aturar el cotxe. En primer lloc, perquè ens estem posant en risc a nosaltres mateixos i a la resta de conductors. I, en segon lloc, perquè està prohibit i la DGT ens pot posar una multa que recordarem en molt de temps. Podem pensar que els agents que ens parin no sabran si hem de portar ulleres, però aquesta informació surt al nostre carnet de conduir.

El nostre carnet té indicat si tenim problemes visuals i hem de portar ulleres

Quan els policies ens aturin ens demanaran la documentació del cotxe i el nostre carnet de conduir. Amb aquest últim, podran comprovar si tenim alguna disminució visual. A la part inferior del darrere, al costat del punt número 12, hi ha aquesta informació. Si no tenim cap dificultat a la vista, no hi apareixerà res, però si hem de portar ulleres, hi posarà 01.01. Si no les portem posades, ens enfrontarem a una multa.

Una de les al·legacions que podrem fer és dir que portem posades lentilles. Però això també ho sabran. Els dígits 01.02 volen dir que aquella persona acostuma a conduir amb les lentilles posades. En aquest cas, però, no podran comprovar si en realitat les estem utilitzant. Si el número que hi apareix és el 01.06, voldrà dir que podem portar ulleres o lentilles indistintament. Pel que fa a portar unes lents de contacte de recanvi obligatòriament ja no és necessari, encara que sí recomanable.

Tenir problemes de visió és molt habitual. Un 80% de la població espanyola pateix alguna dificultat visual, un 30% en pateix dues i un 14% n’arriba a patir tres. La miopia i l’estigmatisme són les alteracions visuals més comunes. Per això, cal tenir en compte que existeix un llistat de malalties amb les quals està prohibit conduir. Ignorar-ho ens podria arribar a comportar una multa de fins a 6.000 euros.