Un dels reptes més grans de la Direcció General de Trànsit i de les autoritats que s'encarreguen de la prevenció i ajuda en accidents i incidències en les carreteres espanyoles és fer entendre la població la importància de la seguretat viària i que tots la prioritzem per sobre de la por d'una multa o sanció.

Portar aquesta samarreta et pot sortir molt car

I és que entre conductors s'han alimentat al llarg de la història desenes de llegendes per evitar ser detectats per radars, donar negatiu en els tests de drogues i alcoholèmia malgrat haver begut i moltes altres infraccions més. Tanmateix, poques vegades es plantegen remeis per conduir de forma segura i sense riscos per a nosaltres o les persones que ens acompanyen.

Radar AP-7 / Mossos d'Esquadra

Conduir sense el cinturó augmenta el risc de morir en un accident / Mossos d'Esquadra

Un dels exemples més flagrants d'això són les samarretes per evitar multes que tant han estat de moda i que simulen que portem el cinturó de seguretat posat, encara que no sigui així. Simplement, són peces de roba normals, però amb un estampat que fingeix ser la cinta negra que ha de creuar el pit de tots els ocupants del vehicle en diagonal i ajustar-se sobre les cames en horitzontal.

Conduir amb una samarreta d'un fals cinturó de seguretat

Segurament és més costós comprar-la i posar-se-la cada vegada que conduïm que simplement tenir l'hàbit de posar-se el cinturó, com fa anys que és obligatori i com fa la majoria de la població sense grans problemes. Així i tot, sembla que aquesta espècie de broma no passa de moda, ja que la Guàrdia Civil ja ha advertit en nombroses ocasions sobre els perills de portar-les i sobre la necessitat de portar l'element de seguretat oficial.

samarreta cinturó / Twitter Guardia Civil

Samarreta per evitar multes / Guàrdia Civil

Malgrat les alertes de la DGT i els cossos de seguretat, aquest tipus de samarretes no estan prohibides i, de fet, es poden trobar fàcilment a internet. Així com la mateixa Guàrdia Civil ha reconegut que el truc pot salvar-nos d'alguna multa, la broma ens pot sortir cara si un agent o càmera de trànsit ens descobreix.

La Guàrdia Civil alerta sobre les conseqüències

I és que no només ens arrisquem a tenir un accident mortal -el 2020, el 26% de persones mortes a les carreteres espanyoles no portaven posat el cinturó-, sinó a una multa encara més gran. Perquè ser enxampat sense cinturó i amb la samarreta suposarà una multa de mínim 200 euros i dos punts del carnet, als quals caldria sumar la sanció per intentar enganyar les forces de seguretat com la Guàrdia Civil.

A més, el preocupant és que la xifra de morts en accidents de trànsit que no portaven cinturó va en augment, arribant a un 36% en l'últim trimestre de 2020. També es pot destacar que, per molt que pensem que no ens agafaran, la DGT vigila l'ús del sistema de seguretat amb helicòpters i drons, a més de 225 càmeres instal·lades tant en vies convencionals com en via d'alta ocupació, i per descomptat amb els guàrdies de trànsit.