El creador de l'antivirus més popular del món, John McAfee, acabava la seva excèntrica vida entre reixes, a la presó Brians 2, a Catalunya, acusat d'estafa i evasió d'impostos. En ple procés burocràtic per ser extradit als Estats Units per respondre davant de la justícia d'allà, va aparèixer mort a la seva cel·la amb una nota de comiat i moltes incògnites sense resoldre. Malgrat el gran impacte mediàtic del seu presumpte suïcidi, fa set mesos que el seu cadàver es troba en un dipòsit de cadàvers de Barcelona.

El cos de John McAfee segueix en un dipòsit de cadàvers de Barcelona

Així ho avançava el mitjà MarketWatch i ho ha confirmat La Vanguardia, que a més detalla que el cos roman en una cambra refrigerada de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, a la Ciutat de la Justícia. Però, com pot ser que una persona del seu poder encara no hagi estat enterrada? El principal obstacle és la causa oberta sobre el seu presumpte suïcidi, de la qual encara no s'han executat totes les proves sol·licitades.

John McAfee / Wikimedia Commons

John McAfee / Wikimedia Commons

I és que, després de la tràgica notícia, la filla i l'exdona de McAfee es van embolicar en una batalla legal pel cos mentre un jutge de Martorell investiga la causa exacta de la mort, que de moment es considera un suïcidi. L'empresari, de 75 anys, va ser trobat el passat 23 de juny sense vida a la seva cel·la de la presó Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires, a la comarca barcelonina del Baix Llobregat. Feia menys d'un any que era a presó, des d'octubre de 2020, després de ser interceptat a l'aeroport del Prat quan pretenia fugir a Istanbul després de l'ordre de crida i cerca emesa pels Estats Units, que l'acusava d'estafa i evasió d'impostos.

De la fama i els milions a fugir i ser empresonat

John McAfee va saltar a la fama el 1987 després de crear el primer programari antivirus comercial, fundant McAfee Associates, empresa que va acabar venent el 2010 a Intel Corp per 7.680 milions de dòlars. Un parell d'anys després, el 2012, la policia de Belize, al Carib, van fer públiques les seves sospites sobre l'assassinat del nord-americà resident en el país caribeny Gregory Faull, que presumien d'haver matat el gos de l'empresari.

Va ser en aquell moment quan va emprendre la fugida a través de Portland, Tennessee, les Bahames, Cuba i la República Dominicana, aterrant finalment a Espanya. Tanmateix, ja no va poder fugir més, ja que es va fer pública una nova acusació contra ell, provinent de la fiscalia federal de Manhattan, que l'incriminava juntament amb el seu antic guardaespatlles, Jimmy Gale Watson Jr., de conspiració de frau i blanqueig de diners de criptomonedes. De fet, l'acusaven de no declarar impostos entre 2014 i 2018, a més d'ocultar actius com un iot, segons l'acusació d'octubre de 2020 recollida per La Vanguardia. Amb això, demanaven a les autoritats espanyoles la seva detenció i extradició.

Suïcidi, conspiració i incògnites constants

La policia del país sí que va poder arrestar-lo i empresonar-lo, però la burocràcia va arribar tard i McAfee va morir abans de tornar al seu país. A partir de llavors, tot han estat ombres i les teories de conspiració sobre un presumpte assassinat van començar a córrer. De fet, la Janice, la seva exdona, va ser una de les principals propulsores, assegurant que la carta de comiat que li van atribuir al milionari era falsa i que tot era una trama per assassinar-lo.

Janice i John McAfee / Elcaso.com

Janice i John McAfee / Elcaso.com

Tanmateix, fa temps que la que va ser dona de l'empresari ha sortit del focus mediàtic. De fet, l'advocat de la filla de McAfee, Joy Athanasiou, esperava resoldre el cas abans del final de 2021 després de negociar amb Javier Villalba, advocat de la Janice, però mai van poder contactar amb ella. Al mitjà MarketWatch, Athanasiou declarava: "Que jo sàpiga, no li han fet res al cos... Ha estat allà tots aquests mesos", referint-se al dipòsit de cadàvers en el qual segueix el cadàver. La filla, la Jen, demanava la incineració i transport de les seves restes als Estats Units, encara que va acabar renunciant al cos per evitar retards en l'enterrament. El que tampoc no se sap el que pretenia fer amb el cos la seva exdona, de qui es va divorciar el 2019.