Nou “assassinat d’honor” a l’Iraq. La exitosa youtuber Tiba al-Ali, de 22 anys, ha mort estrangulada pel seu propi pare, qui va preferir matar-la abans de permetre que la seva filla marxés del país per viure amb el seu promès a Turquia. El tràgic incident va tenir lloc el passat 31 de gener a la província de Diwaniya, al sud d’aquest país del Pròxim Orient, segons ha informat el portaveu del Ministeri de l’Interior iraquià, Saad Maan per Twitter.

L’any 2017 Tiba al-Ali va viatjar amb la seva família a Turquia, i va decidir quedar-se’n per a viure juntament amb la seva parella, en contra de la voluntat del seu pare. Cinc anys més tard, va tornar al seu país natal per veure un partit de futbol de la Copa de les Nacions del Golf i la seva família va aprofitar aquest moment per segrestar-la en un intent d'evitar que marxés de tornada a Turquia.

Segrestada per la seva pròpia família

Segons els mitjans locals, la jove no tenia intenció de veure la seva família durant el temps que tenia previst passar a l'Iraq, però la seva mare la va convèncer per trobar-se a casa d'una amiga. Un cop allí, va descobrir que no només l'esperava la seva mare; gairebé tota la seva família havia acudit al lloc per persuadir-la que tornés amb ells. En negar-se, la van drogar fins que va quedar inconscient i la van traslladar en contra de la seva voluntat al domicili familiar situat a la localitat d'Al-Qadsisiyyah.

Segons les declaracions de la família, en recobrar el coneixement es va enfrontar amb el seu pare, exigint explicacions i que la deixessin en llibertat. Durant la discussió, el pare es va abalançar sobre ella i la va acabar estrangulant, causant-li la mort. Ell mateix es va entregar a la policia confessant haver assassinat la seva filla, però es va negar a donar detalls sobre la discussió. Segons unes gravacions de veu atribuïdes a la víctima, aquesta va decidir deixar la seva família perquè havia estat agredida sexualment pel seu germà.

Protestes a Bagdad

La notícia de la mort de la youtuber ha commocionat tot el país, i s'han convocat concentracions en Bagdad per protestar contra el seu assassinat. Ala Talabani, ex-membre de la Cambra de Representants de l'Iraq, ha denunciat el fet al seu compte de Twitter. "Les dones a la nostra societat estan sotmeses a costums endarrerits a causa d'una absència de dissuasius legals i mesures governamentals", ha assegurat.

Per la seva part, Amnistia Internacional ha condemnat aquest succés, assegurant que "el Codi Penal iraquià encara tracta amb indulgència els anomenats 'crims d'honor' que comprenen actes violents com agressions i inclòs assassinats", i ha demanat que s'investigui el cas.