Els policies de Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), farts de les amenaces dels seus superiors, han decidit trencar el seu silenci. A ElCaso.cat hem entrevistat dos agents, que han volgut preservar el seu anonimat per evitar futures represàlies. Ens han explicat que fa anys que els seus superiors els assetgen per denunciar diverses irregularitats d'aquest municipi: "Tenim por d'anar a la feina. Dir la veritat està perseguit", explica un dels policies.

Els policies locals de Sant Esteve Sesrovires, amenaçats i maltractats

Segons els testimonis d'aquests dos agents, sempre han estat en el punt de mira. El motiu? Per ser sindicalistes, "per dir els que altres callen i reivindicar drets", segons expliquen ells mateixos; un fet que no agradava gaire als seus superiors. Els agents assenyalen directament l'actual cap de la Policia Local i la regidora de Seguretat Ciutadana. Els dos entrevistats asseguren que estan sent assetjats i maltractats per exposar pràctiques irregulars que, presumptament, es fan des de l'ajuntament.

Posen un radar il·legal fora del terme municipal

La gota que va fer vessar el got va ser quan van descobrir que des de l'ajuntament havien posat un radar fora del terme municipal, un fet que és il·legal. El radar es trobava a la carretera B-224. Al principi, pensaven que es podia tractar d'un error i immediatament van avisar el cap de la Policia Local i la regidora de Seguretat Ciutadana i, a més, també van enviar diferents escrits a l'ajuntament deixant constància dels fets.

"Van seguir posant el radar, sent plenament conscients que era il·legal"

"El lògic és que si avisem a l'ajuntament, que ho revisin, però han persistit, i durant diversos anys, concretament des del 2017 fins al 2019, van seguir posant el radar sent plenament conscients que era il·legal", explica Antonio Zamora, l'advocat dels policies, que ha aprofitat l'ocasió per explicar que de les 189 multes que han posat amb aquest radar, s'haurien embutxacat aproximadament entre 20.000 i 30.000 euros "a través d'unes sancions il·legítimes" i que, per tant, es podria tractar d'uns presumptes delictes de prevaricació administrativa de funcionari públic, administració deslleial i d'apropiació indeguda.

Adjudicació de contractes d'obra pública falsos

Però això no és tot, els entrevistats asseguren que també van ser assetjats per indagar una altra injustícia: la presumpta adjudicació de contractes d'obra pública sense que siguin reals i l'inflament desmesurat de costos d'obres públiques. Segons els seus testimonis, a l'ajuntament, presumptament, van contractar una empresa i van pagar la gestió d'obres, tot i que no es va arribar a fer mai, aquesta obra. "Els ajuntaments tenen el deure de vetllar pels seus treballadors i, en aquest cas, estan discriminant unes persones i protegint comandaments que es creuen que tenen un dret superior", explica Zamora.

Un presumpte delicte de frau contra la seguretat social

Els agents han aprofitat l'ocasió per explicar que des de la policia d'aquest poble han comès un presumpte delicte de frau contra la seguretat social, en el qual un policia seguia anant a treballar tot i estar de baixa laboral, "amb risc potencial i desobediència immediata al seu superior", motiu pel qual ha estat denunciat.

De tot això, en van deixar constància a l'ajuntament amb l'esperança que obrissin diligències i expedientessin l'agent en qüestió. Segons els testimonis dels agents, la regidora el va excusar dient que tenia el permís del seu superior. Per aquest mateix motiu, els policies van tornar a demanar que l'expedientessin, però des de l'ajuntament no els van fer cas i van fer tot el contrari: "premiar-lo" amb un ascens quan, segons el seu criteri, hauria de ser investigat pel presumpte delicte de frau a la seguretat social. Aquests fets tindrien una repercussió directa sobre el cap de la Policia de Sant Esteve Sesrovires, per un presumpte delicte de prevaricació. 

 "La fase d'investigació es va iniciar un cop ja estava feta l’oposició, un any després dels fets, no en el moment immediat en què es va tenir coneixement dels fets. Aquest agent serà enviat a l'escola de comandaments havent obtingut la seva oposició de manera qüestionable", expliquen els policies.

L'ajuntament, investigat pels Mossos per un possible cas de corrupció

Aquestes no són les úniques presumptes irregularitats que s'han comès en aquest ajuntament i, segons expliquen els policies, l'Ajuntament i la Policia Local estan sent investigats pels Mossos d'Esquadra de la Divisió d'Investigació Criminal per la desaparició de denúncies municipals de diferents càrrecs públics de Sant Esteve de Sesrovires. Según sus testimonios, el caso está en manos de Anticorrupción.

Els expedients contra els agents, arxivats per falta de proves

Segons expliquen els policies a ElCaso.cat, els han obert molts expedients sancionadors disciplinaris en menys de quatre anys. A un dels agents per un presumpte cas d'abús d'autoritat policial que va ser arxivat per falta de proves, un segon expedient per un ús fraudulent de les càmeres de seguretat, del qual va sortir exonerat, és a dir, lliure de culpa en no existir la causa fonamentada del delicte, trobant-se davant d'un possible cas de denúncia falsa. Tot i això, li van obrir un expedient sancionador discplinari pel cas. Després li van obrir un tercer expedient, el qual continua obert, per unes diligències per un presumpte cas de tràfic d'influències que va quedar arxivat pel jutge.

En el cas del segon agent, que també ha volgut preservar el seu anonimat, també estava implicat en l'expedient per l'ús de les càmeres de seguretat, que va ser arxivat i, en el seu cas, després el van tornar a obrir, segons el seu testimoni, de manera injusta. Aquest agent també estava implicat en el cas de les diligències per tràfic d'influències que va ser arxivat per falta de proves i actualment té un altre expedient obert.

"En el fons, saben que aquests expedients quedaran en res perquè saben que són mentida, però també saben el patiment que generen cap a nosaltres fins que no els arxivin", explica un dels policies, que assegura que a causa de l'estrès generat per aquesta situació li han caigut els queixals, que ha estat molts mesos amb impotència sexual i amb idees autolesives.

Tot i les declaracions dels policies, des de l'ajuntament expliquen a ElCaso.cat que "els expedients no estan arxivats, sinó que es troben en fase d’instrucció per presumptes irregularitats relacionades amb la prestació del servei per part dels agents. Un d’aquests expedients va ser iniciat per una altra administració".

A l'ajuntament són conscients de la situació

Els agents entrevistats expliquen que estan desesperats i que tenen por d'anar a treballar, que s'han reunit amb l'alcalde i amb la regidora de Seguretat Ciutadana per explicar-los la situació, de la qual són plenament conscients. Han demanat empara al Protocol d'assetjament laboral i a la regidora de Seguretat Ciutadana, però no els han fet cas. De fet, expliquen que en aquestes reunions a l'ajuntament, els diuen que totes les mesures que estan prenent contra ells "són pel seu bé", tot i que els intenten repercutir suspenent-los de feina i sou amb els expedients que més tard s'arxiven.

"Estem pagant el preu de ser honestos"

"Som policies, ens han ensenyat a perseguir el delicte i ara estem pagant el preu de ser honestos", explica un dels agents entrevistats, el qual explica que anys abans el va amenaçar un dels seus superiors dient-li que "acabaria amb la seva carrera policial". Els dos policies amb els quals ens hem reunit estan de baixa per l'estrès i l'ansietat que els genera tota aquesta situació. De fet, s'han vist obligats a medicar-se, ja que han estat diagnosticats amb un trastorn psicològic. "Tenim por d'anar a treballar, ens està afectant la salut", lamenten els agents.

"O et penges o t'engegues un tret"

Un altre dels policies entrevistats, que ha volgut preservar el seu anonimat per por a les represàlies dels seus superiors, explica que ha estat un any de baixa i que prenia onze pastilles al dia. "Quan et donen l'alta has de tornar a la feina i deixar les pastilles, perquè si no, no pots treballar pels efectes secundaris dels medicaments. O et penges o t'engegues un tret".

L'instructor dels expedients disciplinaris, sancionat per dotze faltes greus

El més surrealista de tot és que, segons explica l'agent, l'instructor, contractat per l'ajuntament "per garantir la imparcialitat del procés", que els va posar els expedients disciplinaris que posteriorment van ser arxivats, va estar suspès dos anys i nou mesos de feina per dotze faltes molt greus, entre les quals es troben: actes amb tendència a la prevaricació o al suborn, ocultació de proves en procediments administratius, falsificació, sostracció, simulació i destrucció de documents.

"De veritat és la persona indicada per dir-me què haig de fer?", comenta indignat. El policia ha aprofitat l'ocasió per comentar que tant ell com el seu company, també entrevistat per ElCaso.cat, s'han vist obligats a agafar el torn de nit, aconsellats pels metges de Riscos Laborals per la Salut, per evitar ser assetjats pels seus superiors, i que ni així han aconseguit solucionar aquest problema, i que fent aquest torn també han estat expedientats de manera presumptament injusta.

Des de l'ajuntament de Sant Esteve Sesrovires han remarcat que els instructors no els assigna l'ajuntament, sinó que venen derivats per la Coordinadora de Policies de Catalunya per tal de garantir la imparcialitat i la seguretat jurídica a les parts implicades. Des de l'Ajuntament també han informat a ElCaso.cat que quan van tenir constància dels presumptes assetjaments laborals, "es va activar el protocol amb els mecanismes que es recullen per a aquestes situacions. Es va obrir un expedient per iniciar la corresponent investigació a realitzar per una empresa externa experta en riscos laborals", uns mecanismes que, segons els agents, són insuficients per aturar la situació d'assetjament que estan patint.

Situació molt habitual a les comissaries de la Policia Local

Malauradament, aquest no és l'únic cas d'assetjament laboral a les policies locals i, segons expliquen els agents, es tracta d'un fenomen molt habitual i que els alts càrrecs de les comissaries sovint cometen abusos de poder contra la resta de treballadors. "Es creuen que són els propietaris del cortijo i hi ha molts policies que no ho denuncien per por de perdre la feina. El maltractador vol maltractar, vol que estiguis allà i vol fotre't. La prova d'això és que vaig demanar permís per anar a treballar a un altre poble i, per escrit, em van acceptar la sol·licitud. Més tard vaig saber que l'alcalde havia parlat amb un càrrec del meu ajuntament de destí perquè no m'agafessin perquè segons el seu criteri, jo era 'molt treballador i intel·ligent, però conflictiu'".

"Juguen a desgastar-te, que t'engeguis un tret. Els policies tenen por, però no ho reconeixeran. Com pot ser que un policia sigui maltractat?", conclou fent al·lusió al tracte que rep per part dels seus superiors. 

L'explicació de l'Ajuntament de Sant Esteve de Sesrovires

A ElCaso.cat, hem preguntat a l'ajuntament quina és la seva versió dels fets, sobretot pel que fa al presumpte cas de corrupció investigat pels Mossos d'Esquadra, el cas dels radars presumptament fraudulents i les altres irregularitats. "Pel que fa a les presumptes irregularitats que plantegen, com a funcionaris tenen l’obligació de denunciar-ho per la via que correspongui.  L'Ajuntament lamenta la situació i espera que els processos oberts permetin esclarir els fets, conclouen.