Els policies locals d'Olesa de Montserrat (Baix Llobregat) asseguren que estan farts d'anar a treballar amb por: des de fa anys estan patint maltractament, assetjament laboral i sexual per part dels superiors i han decidit trencar el silenci. A ElCaso.cat hem entrevistat diversos agents que ens han explicat l'infern que viuen quan han d'anar a treballar. La majoria d'ells han volgut preservar l'anonimat per evitar repercussions per part del sergent i dels caporals acusats d'aquests delictes.

Assetjament laboral i sexual a la Policia Local d'Olesa de Montserrat

Antonio Zamora, l'advocat dels policies, explica que els agents fa molts anys que estan patint assetjament per part dels seus superiors i que des de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat "són conscients de la situació i no estan fent res per canviar-ho" i, per aquest mateix motiu, ha presentat diverses querelles contra el sergent de la comissaria i els caporals per ser els presumptes autors de delictes d'assetjament laboral i sexual. D'aquestes querelles, dues ja estan ratificades i tres estan admeses a tràmit i pendents de ratificar: s'acusa alguns alts càrrecs de la Policia Local d'Olesa de Montserrat d'assetjament laboral i sexual als agents. 

Dues querelles ratificades i altres tres pendents de ser ratificades

Des de l'Ajuntament del municipi, presumptament, en comptes d'inhabilitar-los, els van obligar a demanar la baixa i els seus càrrecs van ser coberts per persones de confiança, que tenien un contacte estret amb els acusats i que van seguir la mateixa línia dels anteriors policies i van sotmetre la resta del cos a un assetjament laboral i uns mals tractes constants, que recullen les altres tres querelles que estan pendents de ser ratificades. No obstant això, des de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat asseguren que en cap moment van obligar-los a agafar la baixa ni que els van substituir per contactes estrets.

Demana la jubilació anticipada per evitar seguir sent maltractat

Un expolicia d'aquesta comissaria, on va treballar des del 2006 fins al 2019, explica que es va veure obligat a demanar la jubilació anticipada a causa de l'assetjament laboral constant que patia per part dels seus superiors, però la gota que va fer vessar el got va ser quan va decidir investigar els presumptes maltractaments d'un superior i aquest li va obrir un expedient disciplinari per no comunicar-li que l'estava investigant.

L'expolicia tenia idees suïcides a causa de l'assetjament laboral que patia

Arran d'aquests fets, va estar de baixa durant 11 mesos fins que, finalment, va acabar demanant la jubilació anticipada als 61 anys, ja que la situació que vivia era molt extrema i, en algunes ocasions, fins i tot ha tingut idees suïcides, tal com ha explicat ell mateix en un vídeo: "Pensava que m'arruïnaria la vida, que agafaria l'arma i m'arruïnaria la vida i la de la meva família", explica ell mateix en aquest vídeo.

Masclisme a la Policia Local d'Olesa de Montserrat

En el cas de les dones policies, es troben amb un doble problema: l'assetjament laboral sumat a les situacions de masclisme que han viscut a la comissaria per part dels seus superiors. A ElCaso.cat hem parlat amb dues d'elles i ens han explicat les terribles situacions amb les quals s'han trobat pel fet de ser dones: des d'agressions físiques per part d'un sergent fins a menyspreus, humiliacions i comentaris masclistes per part tant del sergent com de la resta de querellats. 

Un sergent "psicòpata i manipulador" denunciat per violència de gènere

Una de les entrevistades va començar a treballar a Olesa de Montserrat fa més de 14 anys i, uns anys després, va establir una relació sentimental amb un dels caporals, que posteriorment va ser sergent de la Policia Local. L'agent, que ha volgut preservar l'anonimat, explica que l'ha denunciat per violència de gènere: la relació que tenien era molt tòxica i ella el descriu com una persona psicòpata i molt manipuladora. "És un alcohòlic, consumeix marihuana cada dia i és una persona molt desequilibrada", explica la policia. De fet, la situació era tan extrema que va abandonar Olesa per anar a treballar a Sant Cugat del Vallès i, per celebrar la seva nova feina, va anar a prendre alguna cosa amb les seves noves companyes de feina, una de les quals va ser l'amant de la seva parella, el sergent d'Olesa de Montserrat.

"Es va aixecar del sofà, em va estrangular, em va insultar i em va tirar al sofà"

La policia vivia amb la seva parella, el presumpte maltractador, i, quan ella va arribar a casa, li va preguntar per què havia arribat tan tard i amb qui havia estat. Quan ella li va respondre que havia anat a prendre alguna cosa amb la dona amb qui ell li havia posat les banyes, la va agredir físicament: "Es va aixecar del sofà, em va estrangular, em va insultar i em va tirar al sofà. Em vaig quedar de pedra. No sabia què estava passant. Tenia un porro a la boca i el tenia tan a prop que gairebé em crema el nas amb la cigarreta. Em va deixar tot el coll ple de marques", comenta la policia.

Un policia encobreix el presumpte maltractador

També ha aprofitat l'ocasió per explicar que el volia denunciar, però que tenia molta por: "Està obsessionat amb les armes. Dormia amb una pistola sota el coixí i pensava que era capaç de disparar-me". Així i tot, va treure les forces per anar a comissaria a denunciar-lo, però l'agent que la va atendre li va recomanar que no ho fes perquè el sergent tenia molts contactes i podria sortir perjudicada i, en aquell moment, no el va denunciar.

Va ser anys més tard quan va decidir denunciar-lo pels fets: el sergent està acusat d'un delicte de violència de gènere. "Curiosament", l'agent que va encobrir el presumpte maltractador al cap d'uns mesos va ser ascendit pel sergent que la policia volia denunciar, segons assegura ella mateixa.

L'antic sergent "desapareix" sense dir res quan ratifiquen una querella contra ell

Després de tots aquests episodis de violència, l'agent va estar treballant al cos policial de Sant Cugat, però es va veure obligada a tornar a Olesa de Montserrat perquè se li va acabar el contracte i es va veure en la situació que el seu presumpte maltractador tornava a ser el seu superior, el sergent de la Policia Local del municipi. La situació era tan incòmoda per a ella que va marxar a treballar a Castellar del Vallès (Vallès Occidental), però al cap d'un any també se li va acabar el contracte i va haver de tornar a treballar a Olesa de Montserrat. Pocs mesos després d'incorporar-se de nou a Olesa, de cop i volta, el sergent va desaparèixer del cos sense dir res i ningú va donar cap tipus d'explicació a la resta d'agents. Així i tot, sospiten que les denúncies per assetjament sexual i laboral que té aquesta persona podrien estar darrere aquesta estranya "desaparició".

El nou sergent també està acusat d'assetjament laboral i assetjament sexuals

Així doncs, s'incorpora un nou sergent a l'equip: la mà dreta de l'antic sergent, que, a poc a poc, va començar a adoptar les mateixes dinàmiques de l'exsergent querellat, sotmetent els agents a un assetjament laboral constant i, en el cas d'algunes policies, se li sumaven assetjaments sexuals. Quan les agents afectades van decidir denunciar-ho tot al sindicat, la situació va empitjorar encara més: van obrir expedients disciplinaris als delegats sindicals i a la policia que ho havia denunciat tot. Tots els expedients van ser arxivats per falta de proves i, segons expliquen els policies a ElCaso.cat, eren expedients plens de mentides i falsedats.

Denúncies i expedients falsos pels policies maltractats

Actualment, el sergent li demana vuit anys d'inhabilitació i ha presentat una denúncia falsa contra ella, que actualment s'està tramitant als jutjats, segons explica ella mateixa. Així i tot, la policia assegura que té la consciència tranquil·la i confia que al judici tot surti bé i es destapin les presumptes mentides d'aquest nou sergent. L'agent, tal com hem comentat anteriorment, ha tret les forces per denunciar la seva exparella i exsergent per un delicte de violència de gènere i, a més, també ha denunciat l'actual sergent de la Policia i dos caporals per coaccions, ja que quan va dir que volia parlar amb els delegats sindicals, la van coaccionar perquè no ho fes.

El malson de ser dona i caporal a la Policia d'Olesa de Montserrat

Malauradament, el cas d'aquesta policia no és un fet aïllat. A ElCaso.cat també hem entrevistat una altra policia, l'única dona caporal que hi ha al cos policial d'Olesa de Montserrat, que, de manera anònima, també ha volgut denunciar les situacions d'assetjament laboral i de discriminació que ha viscut a la Policia Local pel fet de ser dona i tenir un càrrec de poder. De fet, en dues ocasions diferents es va presentar per ser sergent i els comentaris dels seus companys eren: "Una dona sergent? No s'ho creu ni ella".

Insults i menyspreus constants

Però aquests comentaris tan despectius i masclistes no són res en comparació amb l'infern que ha viscut: "Anava a treballar amb por. He arribat a tenir crisis d'ansietat, m'han escridassat, m'han fet plorar i m'han fet el buit de manera constant", explica la caporal. Igual que la resta dels seus companys, patia un assetjament laboral continuat: els insults i els menyspreus eren una constant en el seu dia a dia en aquesta comissaria.

"Aquesta hauria de treballar al supermercat. Aquesta altra és una 'maruja' i aquella altra una puta que se l'ha follat tothom. No val per a res"

De fet, li van obrir un expedient disciplinari i va estar suspesa de feina i salari durant tres mesos, una mesura que, segons el seu testimoni, considera injusta i, per aquest mateix motiu, ha denunciat els fets: el judici és el proper mes de juliol. Aquesta agent fa més de 18 anys que treballa com a policia i, al llarg de gairebé dues dècades, mai havia tingut cap problema amb ningú, només amb aquests agents que, "curiosament", tenen problemes amb gairebé tots els policies veterans d'Olesa de Montserrat. 

A més, les dues dones policies entrevistades coincideixen en el fet que, a part de l'assetjament laboral, els menyspreus i humiliacions cap a les agents de la Policia Local són constants: les menystenen i senten que s'han de fer valdre més que els homes per aconseguir ser tractades amb igualtat. "Aquesta hauria de treballar al supermercat. Aquesta altra és una maruja i aquella altra una puta que se l'ha follat tothom. No val per a res", són alguns dels molts comentaris masclistes i classistes que han escoltat per part d'alguns dels seus companys homes.

Un altre agent amenaçat pels seus superiors

Un altre agent, que ha volgut preservar l'anonimat, explica que, a causa de l'assetjament laboral al qual ha estat sotmès durant anys, s'ha vist obligat a canviar-se de comissaria, ja que vivia sota una amenaça constant d'alguns dels seus superiors. Al principi, va començar amb insults, que a poc a poc va anar normalitzant, però el maltractament va anar en augment i que, igual que un altre company de feina, li van intentar obrir un expedient quan els seus superiors es van adonar que estava fent servir material de la comissaria per una reivindicació sindical contra ells.

"El proper seràs tu"

A més, explica que no és un cas aïllat i que és el modus operandi dels presumptes assetjadors, que quan veien que els policies intentaven prendre accions legals per acabar amb l'assetjament laboral, els obrien expedients disciplinaris per amenaçar-los i, de fet, els deixaven notes a les taquilles dient: "El proper seràs tu". L'agent ha aprofitat l'ocasió per explicar que algunes vegades ha hagut d'ajudar les seves companyes de feina, que a més de patir assetjament laboral, també patien assetjament sexual per part d'alguns superiors i, de fet, ja han presentat diverses querelles per denunciar-ho.

Els delegats sindicals amenaçats i coaccionats pels seus superiors

Els policies estan amb un tractament psiquiàtric per una depressió ocasionada pels fets

Quan els acusats es van adonar que estaven tramitant aquestes queixes per assetjament, els van començar a fer la vida impossible i els obrien expedients informatius i disciplinaris plens de mentides que, finalment, acabaven sent arxivats per falta de proves. De fet, els acusats van utilitzar un agent en pràctiques per denunciar-los falsament, però finalment l'agent en qüestió es va penedir i va confessar als delegats sindicals que havia estat utilitzat pel seu superior per acusar-los en fals.

A més, des que els querellats van saber que els estaven investigant, els van començar a fer la vida impossible a la feina i, igual que un altre agent que ha explicat el seu testimoni anteriorment, també els van deixar notes amenaçadores a les taquilles, segons expliquen els dos policies, que es troben en tractament psiquiàtric a causa d'una depressió que pateixen per l'assetjament al qual han estat sotmesos.

Se'ls volen treure de sobre perquè saben els draps bruts dels sergents i dels caporals

Però quin és l'interès que hi ha darrere dels sergents i caporals querellats per fer la vida impossible als policies veterans d'Olesa de Montserrat? Segons expliquen els agents a ElCaso.cat, tot això ho estan fent perquè ells saben tots els draps bruts dels sergents i caporals denunciats i no els interessa que la veritat surti a la llum. De fet, la situació és tan extrema que han d'anar a treballar amb gravadores per poder demostrar als jutjats els presumptes delictes que denuncien a les tres querelles presentades, que estan a l'espera de ser ratificades.

El cas està en mans dels jutjats

Així i tot, han reunit forces per denunciar-ho i el cas està en mans dels jutjats, ja que l'Ajuntament, tot i ser coneixedor de la situació, segons ells, no els ha proposat solucions factibles per acabar amb aquest assetjament laboral i sexual que presumptament pateixen al cos policial. A més, també han explicat que els policies denunciats han comès molts més delictes dels que apareixen a la querella, però que com que no tenen proves més enllà del seu propi testimoni, no tenen manera de poder demostrar-ho.

El cas es troba en mans dels jutjats i cal esperar a la resolució judicial per saber si finalment, tal com expliquen els agents entrevistats, els caporals i sergents denunciats són acusats dels delictes d'assetjament laboral i assetjament sexual.

La versió de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat

ElCaso.cat s'ha posat en contacte amb el consistori que han assegurat "que està activat el protocol regulat expressament al vigent Reglament intern del nostre Ajuntament per a la prevenció, la detecció, l’actuació i la resolució de situacions de discriminació i assetjament, als efectes de comprovar la veracitat i entitat dels fets denunciats". "En funció del resultat definitiu de les investigacions practicades per part dels organismes competents, aquest Ajuntament adoptarà les mesures que siguin adients en aquest cas", asseguren des de l'Ajuntament d'Olesa de Montserrat.