Aquests dies les poblacions de les Terres de l’Ebre que es dediquen a l’arròs estan fent la campanya de birbar, una tècnica per arrencar les males herbes que creixen al costat de l'arròs i que redueixen la seva producció, una de les poques tasques que segueix sent manual i que necessita un important nombre de treballadors. Per fer-ho, els productors d’arròs d’aquests municipis contracten una gran quantitat de persones, algunes d’elles, d’origen estranger. Les persones que es dediquen a aquesta feina es distribueixen de forma uniforme dins de l'arrossar, seleccionant i arrencant les plantes nocives per al cultiu amb l'ús d'una falç i solen dur a terme aquesta tasca descalços, amb pantalons llargs i camisa de màniga llarga per protegir-se del sol, dels insectes i del frec constant de l'arròs.

Per poder fer front a aquesta gran oferta de feina, els productors contracten persones estrangeres, i la Policia Nacional, coincidint amb aquesta campanya, ha fet diverses batudes en finques d'Amposta, Deltebre, Camarles i Sant Jaume d’Enveja, juntament amb la Inspecció de Treball i Seguretat Social de Tarragona, per verificar que totes les persones que treballen durant aquests dies als camps d’arròs ho fan de manera regular i amb els contractes que la normativa actual obliga. L’objectiu de la policia, asseguren, és detectar situacions de risc per als treballadors i també detectar persones que estiguin a l’Estat espanyol incomplint la Llei d'Estrangeria.

Entrades en diverses finques de Terres de l'Ebre

Les batudes per detectar treballadors il·legals van arrencar a final de juliol amb l’entrada i inspecció de cinc finques dedicades a aquesta activitat a les localitats de Camarles, Sant Jaume d'Enveja i Deltebre. D'aquestes, tres plantacions tenien de forma correcta la contractació de tots els seus treballadors. A les altres dues, després d'identificar les persones que es trobaven exercint l'activitat laboral, es va comprovar que cinc eren ciutadans estrangers que no es trobaven en situació irregular a l’Estat espanyol. Durant l’agost es van fer més inspeccions i es va entrar en quatre finques més, a Amposta, on en una es va comprovar que tres dels treballadors no tenien ni permís de treball ni permís de residència a l’Estat, tot i estar treballant.

Durant la campanya de birbar, segons les dades facilitades per la Policia Nacional, es van fer un total de nou inspeccions, amb 38 persones identificades, majoritàriament persones amb nacionalitats del Pakistan, de l'Índia, l'Equador i el Paraguai. D’aquestes, vuit es trobaven en situació irregular a Espanya. A més de les sancions pertinents en temes de seguretat social i laboral contra els productors, la Policia Nacional va iniciar quatre expedients d'expulsió del territori nacional i es va procedir a la detenció de 2 persones més de nacionalitat pakistanesa per infracció a la llei d'Estrangeria.